5.2.2024. 20:37
0
Policijski robot povučen iz metroa u New Yorku: Ljudi ga šutali nogama i bacali smeće na njega
Sigurnosni policijski robot, kojeg je policija New Yorka uvela u službu kako bi patrolirao stanici metroa kod Times Squarea, više nije u funkciji, a to je dovelo do mnogih pitanja, kritika pa i memeova.

Njujorški metro je poznat po mnogo čemu osim po robotima, a čini se da će tako i ostati. Sigurnosni patrolni robot njujorške policije, koji nalikuje na nešto između robota R2-D2 i Dalek, a koji je nazvan K5, trebao je patrolirati na stanicama metroa, otkrivati prijetnje i pomagati putnicima kojim je to potrebno. Ovaj robot je bio dio vizije gradonačelnika New Yorka, Erica Adamsa, a koja se odnosi na "inovativne policijske tehnologije" koje će učiniti grad sigurnijim i "pametnijim".

Ipak, nakon pratkog i neimpresivnog boravka na stanici Times Square, robot je povučen iz službe.

K5 je prvi put predstavljen javnosti na konferenciji za medije u aprilu 2023. godine, kada se kretao po bini i bljeskao svojim plavim svjetlima. Adams ga je hvalio govoreći da predstavlja "dobru investiciju", koja će koštati grad samo dolara po satu, što je manje od prosječne satnice. Gradonačelnik je također pozirao za fotografiju s robotom praveći rukama oblik srca. Međutim, robot mu nije uzvratio jer nije imao "ni ruke ni emocije".

S druge strane, K5 je izazvao pomiješane reakcije Njujorčana, neki su bili znatiželjni, dok je kod drugih izazivao nervozu. Također, neki su pokušavali stupiti u interakciju s robotom te su pritiskali dugme za pomoću, drugi su pravili selfie fotografije, dok je bilo i onih koji su ga vandalizirali, udarali nogama i bacali smeće na njega. Također, bilo je i onih koji su ga u potpunosti ignorisali, kao i ostale stvari u gradu.

Robot se suočio s tehničkim izazovima kao što je kretanje stepenicama, zaobilaženje prepreka i održavanje konstantnog rada. Njujorška policija je morala zadužiti policajce da prate robota i njegove performanse, čime se izgubila svrha posjedovanja autonomnog uređaja.

Probni period na metro stanici Times Squarea je završen u decembru nakon šest mjeseci, no od tada je robot stajao nepomično u izlogu, staklom odvojen od javnosti.

Glasnogovornik policije je kazao da je testni program završen te da traje procjena rezultata, ali nije rekao da li će robot ponovo biti u funkciji ili pak vraćen proizvođaču Knightscopeu. Dodao je da gradonačelnikova administracija uvijek traži nove tehnologije u svrhu poboljšanja javne sigurnosti i uštede novca. Kazao je da je robot "radio" smjenu od ponoći do 6 sati ujutro te da gradske vlasti razmišljaju o narednim koracima.

Gradonačelnik je ranije rekao da robot neće koristiti tehnologiju prepoznavanja lica, kontroverznu funkciju koja je izazvala zabrinutost za privatnost i ljudska prava. Ipak, to nije smirilo kritičare koji su tvrdili da robot simbolizira opresivno i distopijsko stanje nadzora.

(Ajdin B.)

New York
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.