14.2.2024. 12:35
0
Stoltenberg: Ove godine 18 članica NATO-a izdvajat će dva posto BDP-a na odbranu
Od 2014. godine šest puta je povećan broj članica NATO-a koje izdvajaju dva posto svoga BDP-a na obranu i evropske članice ukupno gledajući dosegnut će ove godine taj cilj o potrošnji za odbranu, izjavio je u srijedu generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

“Ove godine očekujem da će 18 saveznika potrošiti dva posto BDP-a na odbranu, što je novi rekord i šestorostruko povećanje od 2014. godine kada su samo tri članice ispunjavale taj cilj”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči sastanka ministara obrane država članica.

Generalni sekretar je istaknuo da će evropske članice investirati ukupno 380 milijardi dolara u obranu, što je dva posto njihova BDP-a, ali je dodao da još dio članica, koje troše manje od dva posto, mora početi više izdvajati za odbranu.

Stoltenberg je rekao da će ministri odbrane razgovarati o daljnjem ubrzanju proizvodnje streljiva i da je samo u proteklih nekoliko mjeseci NATO potpisao ugovore vrijedne 10 milijardi dolara.

Između ostaloga, ove sedmice Njemačka je pokrenula izgradnju nove tvornice streljiva u Donjoj Saskoj, koja će, kada dosegne puni proizvodni kapacitet, proizvoditi 200 tisuća topničkih granata godišnje.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.