22.2.2024. 19:35
0
Jemen: Huti najavljaju da će pojačati napade na brodove u Crvenom moru
Jemenski Huti će pojačati svoje napade na brodove u Crvenom moru i drugim vodama i uvesti "podmorničko oružje", u znak kontinuirane solidarnosti s Palestincima u ratu u Gazi, rekao je vođa grupe Abdul Malik al-Houthi.

Huti su započeli udare bespilotnim letjelicama i projektilima u Crvenom moru, tjesnacu Bab al-Mandab i Adenskom zaljevu od novembra u znak podrške Palestincima, dok se rat Izraela i Hamasa nastavlja, a broj poginulih u Gazi dostiže skoro 30.000.

- Operacije u Crvenom i Arapskom moru, moreuzu Bab al-Mandab i Adenskom zaljevu se nastavljaju, eskaliraju i efikasne su - dodao je danas Abdul Malik al-Houthi u televizijskom govoru. 

Udari grupe ometaju rutu koja čini oko 12 posto globalnog pomorskog saobraćaja i prisiljava firme da idu dužom, skupljom rutom oko Afrike.

Vođin govor uslijedio je istog dana kada su Huti poslali brodarima i osiguravateljima službenu obavijest o zabrani plovidbe plovilima povezanim s Izraelom, SAD-om i Britanijom u okolnim morima. 

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.