11.3.2024. 22:35
2
Ruska Duma ukinula predaju Krima Ukrajini
Ukrajina i dalje smatra Krim svojom teritorijom, ali prema riječima predsjednika Rusije Vladimira Putina – pitanje Krima je završeno.

Državna Duma ukinula je odluku nekadašnjeg generalnog sekretara SSSR-a Nikite Hruščova iz 1954. godine kojom je Krimska oblast predata Ukrajinskoj Sovjetskoj Socijalističkoj Republici /USSR/.

Zakon, kojim se odluka o predaji Krima iz sastava Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike /RSFSR/ u sastav USSR-a proglašava nevažećom, inicirali su poslanik Dume Konstantin Zatulin i sentor sa Krima Sergej Cekov.

“Odluka o predaji Krimske oblasti, koja je usvojena 1954. godine normativno-pravnim aktima koji nemaju pravnu snagu, uz kršenje ustava RSFSR-a i SSSR-a, priznaje se kao nezakonita i nije u skladu sa osnovnim principima vladavine prava i međunarodnog prava”, navodi se u dokumentu.

Predsjedavajući krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov u decembru prošle godine ukazao je na “rekordan broj prekršaja” pri predaji Krima USSR-u 1954. godine.

On je tada istakao da, u slučaju da su tada donesene pravne odluke, ruska strana sada ne bi imala šta da osporava i ne bi imala osnovu da se obraća sudu.

Rusija je u martu 2014. izvršila aneksiju Krima. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom teritorijom, ali prema riječima predsjednika Rusije Vladimira Putina – pitanje Krima je završeno.

(Erna H.) 

 
rusijakrim
2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.