21.3.2024. 9:39
0
Direktor Ryanair-a nazvao francuskog ministra "glupim političarem"
FOTO: unsplash
Kritike francuskog ministra finansija Bruna Le Mairea o sigurnosti Boeingovih aviona izazvale su oštru reakciju glavnog direktora Ryanaira Michaela O'Learyja, koji ga je jučer nazvao "glupim političarem", a njegove komentare ocijenio je "glupim i nepromišljenim".

U intervjuu za Politico na marginama summita Airlinesa za Evropu u Bruxellesu, O'Leary je također osudio način kako je Savezna uprava za avijaciju SAD-a (FAA) regrutirala Boeing, rekavši da agencija gleda kroz prste toj kompaniji, prenosi Index.

O'Leary je odgovorio Le Maireu koji je dan ranije rekao da bi radije letio Airbusom nego Boeingom.
 
"Moja porodica također, njima je stalo do mene”, rekao je.

Le Maireovi komentari uslijedili su nakon niza nezgoda s Boeingovim avionima posljednjih sedmica zbog kojih je FAA provela reviziju proizvodnih procesa kompanije. Također, većina Airbusovih poslovanja odvija se u Francuskoj.

“Nekom glupom političaru koji kaže da se njegova porodica ne osjeća sigurno u Boeingu 737 kažem: 'Pa onda pokušajte letjeti Airbusom s problemima s motorom koji nije popravljen”, rekao je O'Leary, govoreći o proizvodnom kvaru motora Pratt & Whitney zbog kojeg su stotine Airbusovih aviona prizemljeni zbog inspekcije.

Nakon najnovijih incidenata Luc Tytgat, vršilac dužnosti izvršnog direktora Agencije EU za sigurnost zračnog saobraćaja, rekao je Reutersu prošle sedmice da je njegova agencija spremna suspendovati priznavanje američkih sigurnosnih odobrenja "ako bude potrebno", iako je dodao da je "uvjeren" da Boeing rješava svoje probleme kontrole kvalitete.

Svaka zabrinutost oko Boeinga ključno je pitanje za Ryanair, koji koristi 578 aviona Boeinga 737 i samo 27 Airbusovih. Web-stranica za rezervacije Kayak rekla je da je upotreba njihovog alata koji ljudima omogućuje da znaju kojom markom aviona će letjeti naglo porasla nakon rasta negativnog publiciteta Boeinga.

Direktor Ryanaira tvrdi da je moguće da Boeing ima probleme, no istovremeno je rekao da će 20 posto Airbusovih flota biti prizemljeno kako bi se popravio problem s motorom.

Rekao je da su Le Maireove riječi "blesave i loše procijenjene".

"Živimo u svijetu u kojem potičemo slobodu govora, a Donald Trump priča gluposti. Takav je i Bruno Le Maire”, rekao je O'Leary.

“Ryanair je prošle godine obavio milion letova avionom 737. Ovog će ljeta milioni francuskih građana i posjetitelja letjeti iz Francuske avionima Ryanair 737. Letimo u Marseilleu, Toulouseu, Bordeauxu, Parizu, svi oni koriste avione 737,” rekao je šef te aviokompanije.

O'Leary je također kritikovao američka regulatorna tijela jer nisu dovoljno pažljivo pratila Boeing.

"To traje već deset godina. Oni jednostavno prihvataju sve što Boeing pošalje, čini i kaže", tvrdi on.

"Boeingu je bilo dopušteno da se u biti samoreguliše", rekao je O'Leary.

Osiguravanje snažnih sigurnosnih standarda za sve proizvođače aviona ključno je za industriju, dodao je.

“Svakog dana kada Airbus i Boeing proizvedu ili isporuče novi avion, njegova kvaliteta mora biti nenadmašna. Plaćamo 100 miliona dolara za svaki od ovih aviona. Moramo znati da su sigurnosni standardi i kontrola kvalitete vrhunski i u Toulouseu i u Seattleu”, zaključio je O’Leary.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.