31.3.2024. 7:31
0
Oko 9.000 pacijenata treba hitnu evakuaciju iz Gaze
Oko 9.000 pacijenata u Pojasu Gaze zahtijevaju evakuaciju radi hitne pomoći, dok je ratom razorena palestinska teritorija svela na samo deset bolnica koje jedva funkcionišu, rekao je u subotu šef Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), javio je AFP.

„Sa samo deset bolnica koje su minimalno funkcionalne u cijeloj Gazi, hiljade pacijenata i dalje su lišene zdravstvene zaštite“, napisao je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus na mreži X.

„Oko 9.000 pacijenata hitno mora biti evakuirano u inostranstvo radi zdravstvenih usluga koje spašavaju živote, uključujući liječenje raka, ozljede od bombardovanja, dijalizu bubrega i druga hronična stanja“, rekao je. To je više u odnosu na 8.000 u prethodnoj procjeni SZO početkom marta. Prije rata, Gaza je imala 36 bolnica, prema SZO.

Izrael je obećao da će eliminisati Hamas nakon neviđenog napada te grupe na Izrael 7. oktobra i bez predaha bombarduje Gazu, oštetivši mnoge zdravstvene ustanove.

Tedros je rekao da je „preko 3.400 pacijenata do sada upućeno u inostranstvo preko Rafaha, uključujući 2.198 ranjenih i 1.215 bolesnih. Ali još mnogo njih treba evakuisati.“

„Pozivamo Izrael da ubrza odobrenja za evakuaciju, kako bi se kritični pacijenti mogli liječiti. Svaki trenutak je bitan“, dodao je.

Prije rata, 50 do 100 pacijenata dnevno se prebacivalo u istočni Jerusalem ili na Zapadnu obalu, od čega polovina na liječenje raka.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.