7.4.2024. 9:23
0
Nikaragva prekida diplomatske odnose s Ekvadorom nakon upada u meksičku ambasadu
Nikaragva je u subotu objavila da prekida „sve diplomatske odnose“ s Ekvadorom nakon što je policija upala u meksičku ambasadu u Quitu i uhapsila bivšeg potpredsjednika Ekvadora Jorgea Glasa koji je tamo zatražio azil, javile su agencije.

Vlada predsjednika Daniela Ortege objavila je u saopštenju svoju „suverenu odluku da prekine sve diplomatske odnose s vladom Ekvadora“ nakon „neobične i akcije za osudu“.

Vlasti Ekvadora uhapsile su bivšeg potpredsjednika Jorgea Glasa u petak navečer u meksičkoj ambasadi i navevši Meksiko da obustavi bilateralne odnose.

Glas, koji je dva puta osuđen za korupciju, bio je skriven u ambasadi u Quitu otkako je zatražio politički azil u decembru, tvrdeći da ga proganja kancelarija državnog tužioca.

Policija je nasilno ušla u ambasadu Meksika prije hapšenja, objavio je meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador na mreži X.

On je rekao da je dao instrukcije ministru vanjskih poslova Meksika da prekine diplomatske odnose s Ekvadorom, nazivajući hapšenje kršenjem međunarodnog prava i meksičkog suvereniteta.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.