27.4.2024. 19:04
0
Medvedev: "Moskva bi mogla zaplijeniti privatnu američku imovinu u Rusiji"
FOTO: TASS
Rusija bi mogla odgovoriti na bilo kakvu američku konfiskaciju svojih deviznih rezervi zamrznutih na Zapadu zapljenom imovine, uključujući imovinu i gotovinu, američkih građana i investitora u Rusiji, rekao je visoki ruski zvaničnik Dmitrij Medvedev.

Zastupnički dom Kongresa SAD-a usvojio je zakon koji dopušta administraciji američkog predsjednika Joa Bidena da zaplijeni rusku imovinu u američkim bankama i prenese je u Ukrajinu, nešto što je Kremlj rekao da bi bilo nezakonito i izazvalo odmazdu.

Kao odgovor na ruski rat u Ukrajini, Sjedinjene Države i njihovi saveznici zabranili su transakcije s ruskom Centralnom bankom i Ministarstvom finansija i blokirali oko 300 milijardi dolara suverene ruske imovine na Zapadu, od čega je većina u evropskim, a ne američkim financijskim institucijama.

Grupa sedam (G7) velikih demokratija također razmatra šta bi mogla učiniti oko zamrznute ruske imovine.

Medvedev, blizak saradnik predsjednika Vladimira Putina i zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti, rekao je 27. aprila da Rusija neće moći uzvratiti istom mjerom na bilo kakvo američko otimanje njezinih rezervi, prenio je Reuters.

"Razlog je jasan - nemamo značajnu količinu američke državne imovine, uključujući novac, prava i drugu američku imovinu. Stoga odgovor može biti samo asimetričan", - napisao je Medvedev na svom službenom Telegram kanalu.

On je naveo da je to složeno pitanje jer se radi o investitorima u rusku ekonomiju kojom je garantovana nepovredivost njihovih prava privatnog vlasništva.

"Ali dogodilo se neočekivano - njihova nam je država objavila hibridni rat. Na to se mora odgovoriti", napisao je Medvedev i napomenuo da će se zakon u Rusiji morati promijeniti kako bi se omogućila takva zapljena imovine u korist ruske države.

Guvernerka Ruske centralne banke Elvira Nabiullina izjavila je 25. aprila da će Moskva braniti svoje legitimne interese u slučaju da njena imovina bude konfiskovana, ali nije otkrila strategiju i taktiku.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.