18.5.2024. 13:12
0
U Gazu počeli stizati prvi kamioni humanitarne pomoći preko pristaništa koje su izgradile SAD
Prvi kamioni počeli su dopremati pomoć u Pojas Gaze preko privremenog pristaništa u petak, saopštila je američka vojska, javio je AFP.

Centralna komanda SAD-a saopštila je da su "kamioni s humanitarnom pomoći počeli da se iskrcavaju" preko dugo očekivanog pristaništa, dan nakon što je bilo usidreno na plaži u Gazi.

"Ovo je stalni, multinacionalni napor da se isporuči dodatna pomoć palestinskim civilima u Gazi preko pomorskog koridora koji je u potpunosti humanitarne prirode", navodi se.

Američka vojska objavila je fotografije na kojima se vidi kako se pomoć diže na baržu u obližnjoj izraelskoj luci Ashdod, dodajući na mreži X da nijedan američki vojnik nije izašao na obalu.

U narednim danima, kaže Centralna komanda, očekuje se da će oko 500 tona pomoći biti dopremljeno preko pristaništa u Gazu, gdje su Ujedinjene nacije upozorile na prijeteću glad.

Pomoć se transportuje sa Kipra, najistočnije članice Evropske unije koja se nalazi oko 360 kilometara od Gaze.

Pošiljka uključuje potrepštine iz EU, uključujući 88.000 konzervi hrane iz Rumunije, naveo je Brisel. EU je pozdravila pošiljku, ali je pozvala Izrael da „proširi isporuke kopnom i da odmah otvori dodatne prelaze“.

„Očigledno je da nema smislene zamjene za kopnene rute preko Egipta i Jordana i ulazne tačke iz Izraela u Gazu za dostavu pomoći u velikim razmjerima“, rekao je povjerenik za upravljanje krizama Janez Lenarčić.

Plan za izgradnju pristaništa najavio je predsjednik Joe Biden u martu, jer je Izrael obustavio isporuku pomoći na terenu, pogoršavajući tešku humanitarnu situaciju u Gazi. Ali isporuka pomoći postaje sve složenija kako rastu potrebe stanovnika Gaze.

UN su u više navrata govorile da su kopnene isporuke jedini način snabdijevanja pomoći u potrebnom obimu.

(Ajdin B.)

GazaPomoć
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.