31.5.2024. 8:08
0
CNN: Biden dozvolio Kijevu da koristi američko oružje za napade na teritoriji Rusije, uz jedno ograničenje
Predsjednik SAD Joe Biden dao je dozvolu Ukrajini da može da koristi američko oružje za napade unutar ruske teritorije, iako je ograničio njegovu upotrebu, piše CNN.

To ograničenje znači da Kijev može da pogađa ciljeve samo preko granice blizu Harkova nakon što je Rusija značajno napredovala oko ovog grada u sjeveroistočnom dijelu zemlje, blizu ruske granice, izjavila su za CNN dva američka zvaničnika.

„Predsjednik je nedavno naložio svom timu da obezbijedi da Ukrajina može da koristi oružje iz SAD-a u Harkovu kako bi Ukrajina mogla da uzvrati ruskim snagama koje ih gađaju ili se spremaju da ih pogode“, rekao je jedan od zvaničnika.

Ruske snage, skladišta municije i logistička čvorišta sada mogu biti gađani artiljerijom i raketama koje je obezbijedila SAD i to preko granice od Harkova ka zapadnoj Rusiji.

Američka administracija je takođe čvrsta u tome što ne dozvoljava Ukrajini da upotrebi ozbiljnije oružje za napade na Rusiju – rakete dugog dometa poznate kao ATACMS koje mogu da pogode ciljeve udaljene udaljene i do 300 kilometara.

Ukrajini je dozvoljeno da koristi američko protivvazdušno oružje za uklanjanje neposredne prijetnje ruskih aviona koji lete u ukrajinskom i ruskom vazdušnom prostoru i to je uspješno uradila, naglasio je isti zvaničnik.

Ali, zabrana blokira Ukrajinu da gađa ruske avione koji se nalaze na zemlji unutar teritorije Rusije.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.