17.7.2024. 21:00
0
Iran odbacio navode o umiješanosti u pokušaj ubistva Trampa: Tvrde da će pokrenuti slučaj Sulejmanija legalnim putem
Iran je u potpunosti odbacio tvrdnje da je učestvovao u zavjeri protiv bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, ali obećao da će koristiti legalne kanale kako bi ga predao pravdi zbog toga što je naredio atentat na najvećeg antiterorističkog komandanta Islamske Republike Kasema Sulejmanija 2020., javlja Press TV.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Nasser Kan'ani dao je ove primjedbe u srijedu nakon što su američki mediji naveli da su američke vlasti dobile "obavještajne podatke  posljednjih sedmica o zavjeri Irana da pokuša da ubije Trumpa".

To je uslijedilo nakon pokušaja atentata na Trumpa koji se dogodio dok je vodio kampanju u Butleru u Pensilvaniji. Trump je preživio pokušaj, zadobivši povredu uha.

Kan'ani je rekao da je Iran snažno odbacio navode o bilo kakvoj umiješanosti u oružani napad na Trumpa ili tvrdnje da gaji bilo kakvu namjeru da poduzme takvu akciju. 

Islamska Republika takve tvrdnje smatra proizvodom zlonamjernih političkih ciljeva i namjera, dodao je.

Država je, međutim, odlučna da legalno goni Trampa zbog njegove direktne uloge u ubistvu generala Sulejmanija, rekao je portparol.

Sulejmani, komandant snaga Kuds iranskog Korpusa čuvara islamske revolucije (IRGC), Abu Mahdi al-Muhandis, drugi komandant iračkih jedinica za narodnu mobilizaciju (PMU), i njihovi saputnici ubijeni su u napadu u blizini međunarodnog aerodroma Bagdad 3. januara 2020.

Visoki iranski zvaničnik za ljudska prava kaže da bi ubistvo general-potpukovnika Kasema Sulejmanija u Bagdadu 2020. trebalo da postane fokus globalne pažnje.

Iranska stalna misija pri Ujedinjenim narodima također je reagovala na izvještaj američkih medija ranije u srijedu, smatrajući njegovu tvrdnju "neosnovanom i zlonamjernom".

Misija je, međutim, ustvrdila da je “sa stanovišta Islamske Republike, Trump zločinac, kome bi trebalo suditi i kazniti ga na sudu zbog [izdavanja] naloga za ubistvo generala Sulejmanija”.

Iran je odabrao pravni put da ga pozove na odgovornost, navodi se u saopćenju, prenosi Press TV. 

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.