7.8.2024. 22:00
0
Neviđeni haos u najavi: Britanija digla hiljade policajaca na noge, večeras vrhunac nemira
Više od 6.000 britanskih policajca sprema se za nove antiimigrantske i antiislamske nerede zbog najave krajnjih desničara da će napadati centre za tražitelje azila i imigrantske urede širom zemlje.

Ulicama Velike Britanije vlada napeta situacija otkad je prošle nedjelje 17-godišnjak nožem ubio tri djevojčice u sjeverozapadnom engleskom gradu Soutportu.

Antiimigrantske i antiislamske grupe iskoristile su taj zločin kako bi internetom širile dezinformacije i mržnju, podstaknuvši time nerede u nizu gradova. Izmislili su informaciju da je riječ o islamisti i tražiocu azila iako je policija kasnije objavila da ništa od toga nije tačno, prenosi Nova.

Antirasističke i antifašističke grupe najavile su protivdemonstracije u gradovima širom zemlje.

"Rasistički šljam pokušaće da napadne kancelariju imigracijskog pravnika. Nećemo dozvoliti da se to dogodi - ponesite maske za lice", jedna je od poruka protivdemonstranata.

Vlada je za borbu protiv izgrednika uspostavila jedinicu od 6.000 specijalaca koji će odgovoriti na svako nasilje.

"Ova zemlja suočava se s jednim od najgorih izliva nasilnih nereda u posljednjoj deceniji. Nećemo to tolerisati na našim ulicama. Koristićemo sve dostupne snage, taktike i alate kako bismo spriječili nove nerede", rekao je Endi Valentin, zadužen za policijsku operaciju u Londonu.

Britanski premijer Kir Starmer je objavio da je dosad uhapšeno više od 400 ljudi, a 100 ih je optuženo, te da uskoro očekuje i prve presude.

Na aplikacijama za komunikaciju izgrednici dogovaraju za večeras napade na imigracijske centre i advokatske kancelarije koje pomažu migrantima.

"Srijeda naveče, momci. Neće prestati dolaziti dok im ne kažete da prestanu", stoji u jednoj poruci.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.