10.8.2024. 12:44
0
Poljski premijer upozorava na suspenziju Mađarske iz šengenskog prostora
Evropska unija treba da se uzdrži od razmatranja mogućnosti suspendovanja Mađarske iz šengenskog prostora kao odgovor na ublažavanje viznih pravila u Budimpešti za Ruse i Bjeloruse, rekao je poljski premijer Donald Tusk, javio je TASS.

„Kao što znate, suspenzija jedne zemlje iz šengenskog prostora je prvi korak ka njenoj suspenziji iz EU“, rekao je novinarima na konferenciji za novinare emitovanoj na TVP Info. „Bio bih oprezan sa izjavama o suspendovanju zemalja iz EU“, rekao je Tusk i dodao da Evropa „ne bi trebalo da distancira Mađare od sebe“.

Nekoliko evropskih medija, uključujući Financial Times, objavilo je ranije da je Mađarska odlučila ublažiti vize za građane osam zemalja, uključujući Rusiju i Bjelorusiju. Manfred Weber, čelnik Evropske narodne partije, tvrdi da će potez Mađarske olakšati ulazak „ruskim saboterima“ u Evropsku uniju.

Prema pravilima Evropske unije, svaka država članica ima pravo da određuje svoju imigracionu politiku. Građani zemalja koje nisu članice EU po pravilu imaju mogućnost da slobodno putuju unutar šengenskog prostora, koji se sastoji od 27 zemalja EU, Norveške i Švicarske.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.