13.8.2024. 16:25
0
Austrija uvodi nadzor komunikacija i strožije zakone za borbu protiv terorizma
Austrijski kancelar Karl Nehammer danas je najavio strože protuterorističke mjere nakon što su vlasti prošle sedmice spriječile napad teroriste na koncertima američke pjevačice Taylor Swift u Beču.

U objavi na platformi X Nehammer je najavio da će predstaviti paket mjera koje će omogućiti brzo djelovanje protiv terorističkih aktivnosti. Uz to je podijelio članak Kronen Zeitunga o njegovom planu jačanja obavještajnih službi.

U tekstu, između ostalog, piše kako će službe moći nadzirati komunikaciju na aplikacijama za razmjenu poruka, što je trenutačno zabranjeno u toj zemlji.

Austrija krajem idućeg mjeseca izlazi na parlamentarne izbore na kojima konzervativni kancelar želi zadržati vlast. Ankete pokazuju da mu je trenutačno najveća prijetnja krajnje desna Slobodarska stranka (FPO), predvodnica u istraživanjima javnog mnijenja.

FPO želi borbu protiv "islamizacije" Austrije te je najavio zabranu "političkog islama".

Kronen Zeitung piše kako je kancelar u paket mjera uključio one protiv islamista, poput strožih pravila okupljanja za one koji se smatraju neprijateljima demokratskog sustava.

Paket predviđa i mjere za deradikalizaciju ekstremista te istražni zatvor za maloljetnike osumnjičene da planiraju ozbiljne zločine.

Tri zakazana nastupa Swift otkazana su prošle sedmice nakon što su austrijske vlasti saznale za plan predvođen 19-godišnjakom nadahnutim terorističkom organizacijom Islamskom državom. On je planirao napad na stadion, gdje su deseci hiljada fanova namjeravali doći na koncerte.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.