24.8.2024. 20:16
1
Robert Kennedy suspendovao učešće na predsjedničkim izborima i podržao Trumpa
Nezavisni kandidat Robert F. Kennedy Jr, član čuvene američke političke porodice, u petak je odustao od predsjedničke trke u SAD i podržao republikanskog kandidata Donalda Trumpa

“Ne vjerujem više da imam realan put do izborne pobjede”, rekao je na konferenciji za novinare u Arizoni Kennedy, sin ubijenog državnog tužioca Roberta F. Kennedyja i nećak ubijenog predsjednika Johna F. Kennedyja, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Njegov izborni štab je nagovijestio da strahuje da bi ostankom u trci odvukao podršku bivšim predsjedniku Trumpu, koji je u teškoj borbi s demokratskom kandidatkinjom, potpredsjednicom SAD Kamalom Harris.

Kennedy je, navodeći svoju zabrinutost za slobodu govora, rat u Ukrajini i “rat protiv naše djece” najavio da će podržati Trumpa.

On je najavio da će povući ime s glasačkih listića u 10 ključnih država za ishod predsjedničkih izbora, ali da će ostati kandidat u nekim državama.

Robert Kennedy Mlađi, borac za zaštitu životne sredine i protivnik vakcina, ušao je u trku u aprilu 2023. kao izazivač predsjednika Joea Bidena za predsjedničku nominaciju demokrata.

On je potom promijenio plan i odlučio je da se kandiduje kao nezavisni, a pojedine ankete su mu prošle godine davale podršku Amerikanaca i do 20 odsto.

Tokom Super Bowla, finala američkog fudbala, u februaru 2024. imao je istaknutu političku reklamu u kojoj se pozivao na oca i ujaka, na šta su ogorčeno reagovali mnogi istaknuti članovi te porodice i osudili njegovu kampanju.

Njegova sestra Kerry Kennedy rekla je u petak da je odluka da podrži Trumpa izdaja vrijednosti te porodice. “To je tužan kraj tužne priče”, navela je ona na društvenim mrežama.

Neko vrijeme su i štabovi Bidena i Trumpa pokazivale znake zabrinutosti da bi Kennedy mogao da dobije dovoljno podrške da promijeni ishod izbora. Međutim, on se suočio sa teškom borbom da dobije mjesto na glasačkim listićima kao nezavisan kandidat, premda je osigurao to u nekim ključnim državama za pobjedu na predsjedničkim izborima.

Ipak, kako se trka brzo promijenila u posljednja dva mjeseca – Trump je preživio atentat, a 81-godišnji Biden povukao se iz trke i prepustio mjesto Harris – interesovanje birača za Kennedyja, je splaslo.

Anketa Ipsosa ranije ovog mjeseca pokazala je da mu je podrška na nacionalnom nivou splasla na četiri odsto, što je iako malo, ipak dovoljno da bi moglo da utiče na ishod tijesne trke.

U zamjenu za podršku Trumpa, Kennedy se nada funkciji u potencijalnoj Trumpovoj administraciji, rekao je za Reuters zvaničnik super PAK-a koji podržava Kennedyja. Takođe je želio da Trump dozvoli da se njegov politički pokret nastavi na neki način, što bi moglo da uključi i ostanak na glasačkom listiću u nekim državama.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.