16.9.2024. 18:34
0
Nešto se opako sprema: Putin želi armiju od 1,5 miliona ljudi, izdao je naredbu
Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je naredio da se regularni sastav ruske vojske poveća za 180.000 vojnika kako bi brojao njih 1,5 miliona, što je treći puta da je povećao broj vojnika od početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine

U uredbi objavljenoj na internetskoj stranici Kremlja, Putin je naredio da se ukupni broj oružanih snaga poveća na 2,38 miliona ljudi, od kojih bi 1,5 miliona bili aktivni vojnici u službi.

Putin je od 2022. već dva puta naredio službeno povećanje broja borbenih postrojbi, za 137.000 i za 170.000.

Osim toga, Rusija je mobilizirala preko 300.000 vojnika u septembru i oktobru 2022. nakon čega je desetine hiljada muškaraca u vojnoj dobi pobjegli iz zemlje.

Kremlj je saopćio da se za sada ne planira nova mobilizacija, te da je ideja da se vojska nastavi oslanjati na dobrovoljce koji se prijavljuju za borbu u Ukrajini uz unosne ugovore.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.