18.9.2024. 7:53
1
Izrael postavio eksploziv u Hezbollahove pejdžere
Izraelska špijunska agencija Mossad postavila je malu količinu eksploziva u 5000 pejdžera tajvanske proizvodnje koje je naručila libanska grupa Hezbollah mjesecima prije detonacija u utorak, rekli su za Reuters visoki libanski sigurnosni izvor i drugi izvor.

Detalji bacaju svjetlo na neviđeni proboj sigurnosnih mjera Hezbollaha u kojem su hiljade pejdžera detonirani širom Libana, ubivši devet ljudi i ranivši skoro 3.000 drugih, uključujući borce grupe i iranskog izaslanika u Bejrutu.

Hezbollah kojeg podržava Iran obećao je osvetu Izraelu, čija je vojska odbila da komentariše.

Čini se da se zavjera pripremala mnogo mjeseci, reklo je nekoliko izvora za Reuters. Visoki libanski sigurnosni izvor rekao je da je grupa naručila 5.000 bipera koje je napravio tajvanski Gold Apollo, za koje nekoliko izvora kaže da su uneseni u zemlju u proljeće. Visoki libanski sigurnosni izvor identifikovao je fotografiju modela pejdžera, AP924, koji kao i drugi pejdžeri bežično prima i prikazuje tekstualne poruke, ali ne može telefonirati.

Borci Hezbollaha su koristili pejdžere kao niskotehnološko sredstvo komunikacije u pokušaju da izbjegnu izraelsko praćenje lokacije, rekla su Reutersu dva izvora upoznata s operacijama grupe.

Ali visoki libanski izvor je rekao da je izraelska špijunska služba modifikovala uređaje „na proizvodnom nivou“.

„Mossad je ubrizgao ploču unutar uređaja koja ima eksplozivni materijal koji prima šifru. Vrlo je teško otkriti ga na bilo koji način. Čak i sa bilo kojim uređajem ili skenerom“, rekao je izvor.

Izvor je rekao da je 3.000 pejdžera eksplodiralo kada im je poslata kodirana poruka, istovremeno aktivirajući eksploziv.

Drugi sigurnosni izvor rekao je Reutersu da je do tri grama eksploziva bilo skriveno u novim pejdžerima i da je mjesecima bio „neotkriven“ od strane Hezbollaha.

Ni Izrael ni Gold Apollo nisu odmah odgovorili na zahtjev Reutersa za komentar. Slike uništenih pejdžera koje je analizirao Reuters pokazuju format i naljepnice na poleđini koji su bili u skladu sa pejdžerima koje je napravio Gold Apollo, sa sjedištem u Tajpeju.

Jedan zvaničnik Hezbollaha, koji je želio ostati anoniman, rekao je da je ovo bio „najveći sigurnosni upad“ u grupu od izbijanja rata u Gazi između Izraela i saveznika Hamasa 7. oktobra.

(Ajdin B.)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.