3.10.2024. 20:04
0
Zelenski priznao gubitak još jednog grada
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski nazvao je ispravnim povlačenje ukrajinskih oružanih snaga iz Vugledara: to je, prema njegovim riječima, omogućilo spašavanje života boraca.

Tokom zajedničke konferencije za novinare sa generalnim sekretarom NATO-a Markom Ruteom u Kijevu, on je rekao i ovo: 

"Bez odgovarajućeg oružja ne možemo zaustaviti Rusku Federaciju. Onda, kada unište položaje naših boraca, moramo zaštititi njihove živote, jer su važniji od svih zgrada. To su naši ljudi, oni su naši građani. Zato je vrlo ispravno da se povuku i mogu da se spasu zarad svoje herojske službe".

Predsjednik je još jednom pozvao međunarodne partnere da Ukrajini pruže priliku da zaustavi Rusiju ovim ili onim oružjem, da daju dozvolu, da osiguraju  odgovarajuće sisteme.

Također je izvijestio da trenutno postoji zaostatak u isporuci oružja.

"Ukrajina treba da ojača svoje pozicije na frontu, kako bismo mogli da pojačamo pritisak na Rusiju zarad prave, poštene diplomatije. Stoga nam je potreban dovoljan broj i kvalitet naoružanja, uključujući i dalekometno oružje, kojim, po mom mišljenju, partneri se već zavlače", rekao je predsjednik Ukrajine.

Dana 2. oktobra, OSUV "Khortytsia" je izvijestio da su ukrajinske jedinice  povučene iz Vugledara, u oblasti Donjecka, kako bi se sačuvalo osoblje, vojna oprema i zauzeli položaji za dalje borbe.

Projekat Deepstate je 1. oktobra  izvijestio da je ruska vojska zauzela grad Vugledar u Donjeckoj oblasti.

Prema mišljenju analitičara Instituta za proučavanje rata (ISW), malo je vjerovatno da će okupacija Vugledara  radikalno promijeniti tok ofanzivnih operacija na zapadu Donjecke oblasti, jer grad nije posebno važno logističko čvorište.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.