2.6.2016. 16:31
0
Sindikat BHRT-a zatražio prekid pružanja usluga FTV-u i RTRS-u ukoliko ne izmire dugove
Upravni odbor /UO/ Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u zatražio je danas od UO ovog medija prekid pružanja usluga entitetskim javnim servisima od 6. juna ukoliko do tada ne izmire bar dio potraživanja da bi BHRT mogao platiti dio duga Evropskoj radiodifuznoj uniji i prava za prenošenje Evropskog prvenstva u fudbalu.

Iz ovog sindikata saopšteno je da će, ukoliko UO BHRT-a ne donese takvu odluku, preduzeti sve dozvoljene aktivnosti da zaštiti svoje članove. 

Sindikalci u BHRT-u traže javno suočavanje u programu BHRT-a predstavnika upravnih odbora ili generalnih direktora sva tri javna servisa u BiH, da bi javnost, a samim tim i zaposleni ove medijske kuće saznali zbog čega nije mnogo ranije donesen prijedlog o načinu naplate RTV takse, ko je odgovoran i ko opstruiše taj proces, te kako su nastali milionski dugovi entitetskih javnih servisa prema BHRT-u. 

Zatraženo je ubrzanje procedure donošenja izmjena Zakona o Javnom RTV sistemu, na osnovu kojih bi RTV taksu bili dužni prikupljati i kablovski operateri. 

"Ukoliko ne bude ubrzana procedura, kroz rad nadležnih komisija i Parlamentarnu skupštinu BiH, izmjene zakona neće biti usvojene do 30. juna, kada ističe sadašnji model naplate preko telekom-operatera. Traži se da se hitno pristupi izradi novog zakona o Javnom RTV sistemu da bi na adekvatan način bili riješeni odnosi između javnih RTV servisa i našlo konačno rješenje za stabilno finansiranje BHRT-a. 

Sindikalci traže i hitno provođenje zaključka Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o posebnoj reviziji poslovanja BHRT-a, od Kancelarije za reviziju institucija BiH, kao i ulazak organa revizije u entitetske javne servise. 

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u donio je odluku o stalnom zasjedanju, uz napomenu da će se kao većinski sindikat u BHRT-u boriti za opstanak ove medijske kuće svim dozvoljenim sredstvima.

(Srna)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.