15.1.2016. 15:52
0
Facebook u borbi protiv govora mržnje
Američka kompanija Facebook angažovala je poslovnu firmu "Bertelsman" da nadzire i uklanja rasističke komentare u Njemačkoj nakon što se popularna mreža našla na udaru kritika da ne čini dovoljno na sprečavanju govora mržnje.

"Kroz investicije, Facebook želi da osigura da se na efikasniji način mogu riješiti prijave o sadržaju koji možda ne ispunjava naše društvene standarde", navodi se u saopštenju kompanije Facebook.

Prema osnovnim pravilima društvene mreže, zabranjeni su nasilnički, uznemirujući i prijeteći komentari, ali kritičari ističu da kompanija ne čini dovoljno da bi sprovela predviđene procedure. 

U novembru je tužilaštvo iz njemačkog grada Hamburga pokrenulo istragu o platformi društvenih medija zbog kršenja zakona protiv promocije govora mržnje. 

Najviše rangirani njemački političari i slavne ličnosti izrazile su zabrinutost zbog porasta komentara protiv stranih državljana na Facebooku i drugim društvenim medijima. 

Njemački kancelar Angela Merkel je od Facebooka zatražila da učini više i Ministarstvo pravosuđa je sa Facebookom i drugim društvenim mrežama i provajderima interneta oformilo radnu grupu s ciljem da se identifikuju i brzo uklone sporni komentari.

(Srna)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.