12.6.2023. 16:20
0
Kako je četvero djece, uključujući bebu, preživjelo u amazonskoj prašumi 40 dana?
FOTO: Screenshot / Twitter
Izlazi sve više detalja o nevjerovatnom podvigu četvero djece, uključujući jednu bebu od 11 mjeseci, koja su preživjela u kolumbijskoj Amazoniji 40 dana nakon pada aviona, a sada se vjeruje da ih je spasilo znanje koje su najstarijoj sestri među njima prenijeli preci.

Trinaestogodišnja Lesly Mukutuy uspjela je identificirati jestivo voće, pronaći odgovarajuću vodu i izbjeći opasne biljke i životinje dijelom zahvaljujući znanju koje joj je prenijela njena baka Fatima Valencia, prenosi N1. 

“Moramo priznati ne samo njenu hrabrost već i njeno vodstvo“, rekao je ministar odbrane Ivan Velaskez u nedjelju nakon posjete vojnoj bolnici u Bogoti, gdje se djeca liječe od pothranjenosti i lakših povreda, te da su njena braća i sestre preživjeli “zahvaljujući njenoj brizi i njenom poznavanju džungle”.

Avion sa četvoro djece, njihovom majkom i još dvoje odraslih, uključujući pilota, srušio se u jednoj od najudaljenijih i najopasnijih regija Kolumbije 1. maja. Tim za potragu pronašao je avion 16. maja u dijelu guste prašume i pronašao tijela odraslih, ali djece nigdje nije bilo.

U petak je četvero djece, koja su iz domorodačke zajednice Huitoto, pronađeno nekih 5 km od srušenog aviona, u području gdje ima zmija, komaraca i drugih životinja.

Nekoliko puta spasilački timovi prošli pored tog mjesta u krugu od 50 metara, a konačno su ih pronašli zahvaljujući kriku koji je ispustio Cristin, najmlađi od njih. Imao je samo 11 mjeseci kada se avion srušio dok su djeca putovala s majkom iz amazonskog sela Araracuara u San Jose del Guaviare.

Praujak djece, Fidencio Valencia, rekao je da su braća i sestre preživjeli jedući farinju, ili brašno od manioke, i koristeći svoje znanje o plodovima prašume.

Djeca su do sada iznijela nekoliko detalja o svojim iskušenjima, ali razgovori s članovima porodice sugeriraju da su se možda skrivala od tima za potragu iz straha.

“Bojali su se, jer psi su lajali. Sakrili su se među drveće… pobjegli su”, rekao je Fidencio Valencia.

Valencia je za medije Noticias Caracol rekla da su djeca počela da pričaju, a jedno od njih je reklo da su se sakrili u debla drveća kako bi se zaštitili.

Alicia Mendez, novinarka lista El Tiempo, rekla je da su djeca u jednom trenutku čula poruku na svom maternjem jeziku koju je snimila Fatima Valencia i prenijela iz helikoptera, ali su se bojala odgovoriti.

Henri Gerero, starosjedelac koji je bio deo grupe za pretragu, rekao je novinarima da su djeca pronađena sa dvije male torbe u kojima su bile nešto odjeće, peškir, baklja, dva mobilna telefona, radio i flaša za piće.

On je rekao da su flašu koristili za prikupljanje vode u džungli, dodajući da su se mladi nakon što su spašeni žalili da su gladni.

“Htjeli su da jedu puding od riže, htjeli su da jedu hljeb”, rekao je.

Osim šoka i traume zbog nesreće i smrti njihove majke, djeca su možda imala razloga da se plaše maslinastih uniformi potražne grupe. Manuel Ranoque, otac dvoje mlađe djece, tvrdi da su članovi Fronta Carolina Ramiréz, bivše disidentske grupe Farc aktivne u regionu, te da su ranije prijetili njemu i njegovoj porodici.

Ranoque je rekao da će djeca s vremenom ispričati šta se tačno desilo.

Vojska je za potragu za djecom angažovala 11 aviona, podijelila 10.000 letaka i lansirala 100 paketa s hranom u područje pretraživanja od 323 km2. U potrazi je učestvovalo više od 150 vojnika i 200 volontera iz lokalnih starosjedilačkih zajednica i tim od 10 belgijskih ovčara, prenosi N1. 



(A.R.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.