2.7.2023. 18:51
0
U Kladnju obilježena 80.godišnjica Titovog skrivanja u pećini
FOTO: N1
Prema pisanim dokumentima, Josip Broz Tito je danju sa svojim saradnicima radio u pećini, a noć je provodio u kući Muje Mazalovića, koja je danas bila predmet interesovanja svih prisutnih.

Punih je 80 godina od boravka Vrhovnog štaba Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i Josipa Broza Tita na području Kladnja u naselju Plahovići, gdje su stigli nakon teških borbi u području Sutjeske. S ciljem čuvanja tih uspomena u Kladnju je održan naučni skup, a antifašisti iz svih dijelova naše zemlje obišli su pećinu u kojoj je Tito boravio, prenosi Slobodna Bosna.

Kladnjci i danas ljubomorno čuvaju uspomenu na boravak Josipa Broz Tita u njihovoj opštini. Nakon teških borbi na Sutjesci, Tito je u kladanjski kraj stigao s ciljem oslobađanja Olova, Kladnja, Vlasenice, Srebrenice i Zvornika. S današnjeg obilježavanja poručeno je da je Titov boravak u Kladnju bio temelj prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a, javlja Federalna.

„Vrijedno je spomenuti da je Josip Broz Tito s ovom inicijativom u Plahovićima započeo jedan historijski tok koji je doveo do prvog zasijedanja ZAVNOBIH-a i do rješenja pitanja položaja Bosne i Hercegovine u novoj demokratskoj federativnoj Jugoslaviji“, istakao je akademik Mirko Pejanović, profesor emeritus Univerziteta u Sarajevu.

„Nećemo zaboraviti svijetle datume i važne događaje iz antifašističke prošlosti, a pogotovo ovo mjesto kod Kladnja, odnosno šire područje Kladnja, na kome se posijala klica ZAVNOBiH-a“, poručio je Zlatko Dukić, predsjednik SABNOR-a TK-a.

Njegovati vrijednosti i tekovine antifašizma poruke su koje su se mogle danas čuti ispred kuće u kojoj je 15 dana boravio Josip Broz Tito. Poštovaoci njegovog lika i djela istakli su da je zadovoljstvo posjetiti mjesto na kojem su se donosile historijski važne odluke za Bosnu i Hercegovinu.

„Da nije bilo tog susreta u Plahovićima možda ne bi bilo Mrkonjić-Grada 25. novembra. Da nije bilo Mrkonjić-Grada i 25. novembra ne bi bilo 29. februara i 1. marta 1992. Dakle, ne bi bilo Bosne i Hercegovine ovakve kakva je“, ocjenjuje Sead Đulić, predsjednik Saveza antifašista i boraca NOR-a BiH

„Titova pećina i sav taj događaj može biti značajan turistički potencijal i već smo započeli neke od aktivnosti“, navodi Jusuf Čavkunović, načelnik Kladnja (PDA).

U proteklih nekoliko godina Opština Kladanj uložila je oko 120.000 maraka u pristupne saobraćajnice i uređenje platoa ispred pećine. Prema pisanim dokumentima, Josip Broz Tito je danju sa svojim saradnicima radio u pećini, a noć je provodio u kući Muje Mazalovića, koja je danas bila predmet interesovanja svih prisutinih.

(Elmedina H.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.