1.9.2023. 20:10
0
Ovo je najskuplja pasmina psa na svijetu, štene košta i do dva miliona dolara
Nakon spektakularne prodaje od dva miliona dolara, uzgajivači su se bacili na uzgoj ovih pasa, ali ispostavilo se da su veoma skupi za održavanje.

Najskuplji prodani pas na svijetu štene je zlatnog tibetanskog mastifa za koje je jedan Kinez izdvojio čak dva miliona dolara. Štene je prilikom prodaje imalo 90 kilograma i bilo je visoko 80 centimetara.

Izraz mastif Evropljani su koristili za sve velike pasmine pasa, pa se nadjenuo i ovoj pasmini, koja je zapravo tibetanski planinski pas ili himalajski planinski pas. Kako kaže i naziv, pasmina potječe iz Tibeta, gdje su se (uključujući područje Himalaje) koristili kao psi čuvari stoke, ali i kuća svojih gospodara. Sve do sredine 20. stoljeća pasmina koja je poznata i pod nazivom "Do Khyi" u Evropi je bila gotovo nepoznata, a upravo europski uzgajivači najzaslužniji su što nije izumrla.

Postoji nekoliko legendi o njegovom porijeklu. Jedna od njih kaže da su u centralnu Aziju stigli prateći Atilu Biča Božjeg, a postoji i ona koja kaže da je tibetski mastif "božji pas" jer predstavlja transformaciju tibetanskog svećenika u psa.

Nakon spektakularne prodaje od dva miliona dolara, uzgajivači su se bacili na uzgoj ovih pasa, ali ispostavilo se da su veoma skupi za održavanje. Tibetanski mastif nije pas za svakoga jer njegova socijalizacija zahtijeva mnogo vremena.

Ova vrsta smatra se jednom od najzdravijih pasmina psa, s obzirom na to da je tokom procesa evolucije bio otporan na većinu bolesti. Nevjerovatan je podatak da tokom svog života u većini slučajeva ova pasmina psa ne oboli ni od jedne bolesti, navodi Avaz.ba.

(Mubina Lj.I.)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.