29.10.2023. 17:57
0
Muzej na 90 minuta otvorio vrata nudistima
FOTO: Twitter
Arheološki muzej Katalonije u Barseloni u subotu je svoja vrata otvorio nudistima, omogućivši zainteresovanima poseban obilazak tokom kojega su prostorijama mogli prošetati i razgledati eksponate bez odjeće.

Obilazak u trajanju od 90 minuta organizovan je u saradnji s Katalonskim naturističkim klubom.

Posjetioci su razgledali izložbu fotografija Luiđija Spine "Bronza iz Riacea", poznatih i kao "Ratnici iz Riacea". Fotografije prikazuju dvije goleme grčke bronzane statue golih ratnika iz 5. vijeka prije Hrista koje su otkrivene 1972. u moru blizu kalabrijskog mjesta Riacea.

"Htjeli smo obilazak učiniti zanimljivijim, a ne tipičnim obilaskom s vodičem", rekao je vodič Edgar Mestre

Vodič je takođe izložbu razgledao bez odjeće.

"Željeli smo da se ljudi koji dođu razgledati eksponate osjećaju potpuno isto kao i djela koja posmatraju".

Na internet stranici muzeja posjetiocima je ponuđena prilika da se "dive izloženim djelima te da pritom budu u jednakoj situaciji kao i kipovi, potpuno goli i okruženi golim tijelima drugih ljudi".

Ni posjetioci nisu ostali ravnodušni.

"Doživljaj je isti kao da djela posmatram u odjeći, ali razlika je u tomu što možda ovako bolje shvatamo da golotinja postoji oduvijek i da gola ljudska tijela ne bi trebala biti izvor srama za bilo koga", rekla je zdravstvena radnica Marta (59), jedna od nudistkinja iz grupe, navode "24Sata".

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.