12.11.2023. 20:16
0
Koliko piloti zarađuju: U svijetu 5-6.000 eura, a u regionu?
Visoka cijena školovanja za pilote često postavlja pitanje vrijednosti ulaganja u ovu karijeru.

Dok se nebo otvara kao radno mjesto, mnoštvo budućih pilota se suočava sa izazovom finansijskog poduhvata.

Međutim, iako su troškovi školovanja i obuke vrlo visoki, plate pilota u regiji dalje nisu na nivou koji je postavljen negdje u inostranstvu.

Školovanje za pilota može da košta nevjerovatnih 120.000 eura. U regionu, troškovi obrazovanja za pilota su oko 70.000 eura, uz dodatne troškove obuke za specifične tipove aviona, koji mogu dostići više od 40.000 eura.

Iako piloti u regionu mogu da zarađuju znatno više nego većina ljudi, njihove plate su i dalje manje u poređenju sa inostranstvom, što u prosjeku iznosi oko 2.000 do 3.000 eura, po određenim podacima.

U svijetu, plate pilota se kreću između 5.000 i 6.000 eura, dok se ne postane kapetan, a poslije se povećaju na čak 12.000 eura.

Iako se čini da su plate pilota visoke, pogotovo uzimajući u obzir neophodna ulaganja u samo školovanje, zapravo su daleko od vrha po visini zarade u poređenju sa drugim sektorima.

Dugačak je spisak uslova koje je neophodno ispuniti da biste postali pilot. Među njima su - godine učenja, na desetine sati letenja. Odgovornost i stres mnogi piloti mijenjaju za, kako kažu, najljepši pogled iz kancelarije. Piloti su traženi i u avio-kompanijama na Bliskom Istoku, u Aziji i tradicionalno u Africi. I lou kost kompanije donose više posla, pa zato ne iznenađuje podatak da posljednjih godina u regionu raste broj izdatih pilotskih dozvola.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.