2.1.2024. 18:32
0
Jedno mjesto u BiH proglašeno najboljim neistraženim gradom u Europi
FOTO: YOUTUBE
Samo je jedan grad nazvan najboljim za posjetiti u Europi, ali baš taj grad gotovo da nema turista.

Banja Luka je drugi najveći grad u Bosni i Hercegovini, smješten na rijeci Vrbas s populacijom od oko 185 hiljada stanovnika.

Uvršten je u Rough Guides na listu najljepših neistraženih gradova u svijetu, na osnovu broja posjetitelja prikupljenih na stranici Euromonitor.

Grad je bio jedan od samo dva europska grada na tom popisu, drugi je bio Liepaja u Latviji.

Rough Guides naziva Banja Luku jednim od "ljepših gradova" na kontinentu s "bulevarima okićenim drvećem i zelenim trgovima s pametnim kafićima".

Među turističkim atrakcijama koje možete posjetiti u samom gradu, britanski Express nabrojao je Katedralu Hrista Spasitelja, Galeriju umjetnosti RS, Ferhadija džamiju i tvrđavu Kastel, ali i neke atrakcije u okolnom području kao što su slapovi na Krupi, Muzej Ljubačke Doline i Rekreativna Zona.

Rekreativna Zona, koja se nalazi vožnjom autobusom od grada, opisana je kao "zelena oaza" s stazama za vanjske aktivnosti poput planinarenja i biciklizma.

I vodopadi Krupa opisani su kao "putovanje u prošlost" s stazama kroz šumu uz obalu vode, kao i manastirom i ruševinama dvorca.

Iako Banja Luka ima aerodrom, nijedna aviokompanija koja leti iz Velike Britanije ne leti direktno u Banju Luku. Magazin napominje posjetitelje da mogu letjeti do Sarajeva, koje je udaljeno malo više od tri sata vožnje autom.

Drugi gradovi koji su uključeni na Rough Guideovu listu najboljih neistraženih mjesta su Bodden Town na Kajmanskim otocima, Karak u Jordanu, Concepcion u Čileu i Rotorua u Novom Zelandu.

(Erna H.) 

BANJA LUKA
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.