26.1.2024. 15:19
0
Ovo su najbrže rastući poslovi u Evropi
FOTO: ilustracija
Tržište rada prolazi kroz brzu transformaciju u Evropi jer se konkurencija za poslove udvostručila u prošloj godini, a pojavile su se nove pozicije koje nijesu postojale prije 20 godina, pokazalo je novo istraživanje LinkedIn-a.

Gledajući u godinu koja je pred nama, najbrže rastuće pozicije vezane su za održivost, vještačku inteligenciju (AI) i razvoj poslovanja, predviđa društvena platforma usmjerena na zapošljavanje.
LinkedIn je proveo istraživanje u kojem je ispitao milione radnih pozicija koje su započeli njegovi članovi između 1. januara 2019. i 31. jula 2023, kako bi izračunao stopu rasta za svako radno mjesto, prenosi Investitor.me.

Otkrili su da dvije trećine (67%) evropskih stručnjaka ove godine razmatra promjenu poslova, iako je konkurencija na tržištu rada sve veća.

Godine 2022. bilo je samo jedno otvoreno radno mjesto za otprilike svaka dva aktivna kandidata u Velikoj Britaniji i Francuskoj na LinkedInu, iako sada postoji samo jedno radno mjesto za oko svaka četiri kandidata.

37% evropskih profesionalaca kaže da traže veće plate kako bi se izborili sa krizom troškova života, dok 19% kaže da su sigurniji u svoje sposobnosti i da žele da pronađu bolji posao i kompaniju za razvoj karijere.

Koji poslovi su u porastu?

Najbrže rastući poslovi razlikuju se u različitim evropskim zemljama, ali zajednički trend pokazuje da su poslovi vezani za AI, održivosti i cyber bezbjednost u porastu, jer se kompanije bore s glavnim trendovima koji utiču na ekonomiju.

Nazivi traženih poslova uključuju: Menadžer održivosti, Inženjer vještačke inteligencije i Analitičar cyber bezbjednosti.

„U 2024. godini, jasno je da su AI i održivost dva od glavnih pokretača koji suštinski preoblikuju tržište rada – s tim da kompanije sve više žele da zaposle profesionalce sa zelenim i AI vještinama“, rekao je generalni direktor LinkedIn-a za Evropu i Latinsku Ameriku, Džoš Graf.

„Poslovi u ovim oblastima čine neke od najbrže rastućih širom Evrope”, dodao je.

Pet najtraženijih pozicija u Ujedinjenom Kraljevstvu su: menadžer održivosti, predstavnik za razvoj prodaje, analitičar osiguranja (procjenjuje pojedince i preduzeća kako bi se utvrdio nivo rizika), glavni službenik za prihode i stomatološki terapeut.

Usklađivanje vještina sa pozicijom može biti teško

U izvještaju se takođe navodi da se mnogi profesionalci bore da otkriju kako svoje vještine uskladiti sa željenim radnim mjestima, s obzirom na brz tempo promjena.

Povrh svega, 55% menadžera za zapošljavanje širom Evrope vjeruje da njihovim kompanijama nedostaju kvalifikovani kandidati jer im fale tradicionalne kvalifikacije.

“Mnogi od ovih poslova nisu ni postojali prije 20 godina, a s obzirom da tržište rada nastavlja da se mijenja tako brzo, prilagodljivost mora biti na prvom mjestu za poslovne lidere”, dodao je Graf.

„Dok se inicijative za učenje i razvoj često doživljavaju kao primamljive, inicijative za usavršavanje i prekvalifikaciju sada će biti ključne za privlačenje i zadržavanje radne snage, kao i za osiguravanje da vaši zaposleni imaju vještine potrebne za prilagođavanje promjenjivom svijetu rada”, prenosi Investitor.

Poslovi
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.