11.8.2024. 8:09
0
Turska nakon devet dana odblokirala Instagram
Turska je u subotu objavila da ponovno dopušta korištenje Instagrama nakon što je ta platforma pristala sarađivati s vlastima kako bi se riješili vladini prigovori.

Turska je blokirala pristup Instagramu 2. augusta ocijenivši da ne poštuje turske "zakone i pravila" i osjećaje javnosti.

Visoki turski zvaničnik optužio je Instagram da je blokirao objave s izrazima saučešća nakon ubistva Ismaila Hanije, vođe Hamasa.

Turska osuđuje izraelske napade na Pojas Gaze, traži trenutni prekid vatre i kritikuje Zapad zbog bezuslovne podrške Izraelu.

Ismail Hanija, politički vođa Hamasa od 2017., ubijen je 31. jula u Teheranu.

Devetodnevna blokada izazvala je proteste korisnika i malih preduzeća koji do svojih korisnika dopiru putem te platforme.

Turska je peta na svijetu po korištenju Instagrama s više od 57 miliona korisnika, nakon Indije, SAD-a, Brazila i Indonezije, po podacima platforme Statiste.

"Nakon pregovora s zvaničnicima Instagrama, ukinut ćemo blokadu pristupa... pošto su oni obećali sarađivati s nama kako bi ispunili naše zahtjeve u pogledu kataloga kaznenih djela i cenzure nametnute korisnicima", objavio je na X-u ministar transporta i infrastrukture Abdulkadir Uraloglu.

Katalog kaznenih djela u Turskoj uključuje ubistvo, seksualni napad, krijumčarenje droge, zlostavljanje i mučenje.

(Erna H.) 

0
ZANIMLJIVO
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.