29.9.2016. 11:48
0
Cimet pomaže hlađenju želuca
Cimet ne samo da poboljšava ukus nego i značajno doprinosi poboljšanju zdravlja hlađenjem želuca. Istraživanje na ovu temu objavljeno u magazinu Scientific Reports navodi da je eksperiment sa životinjama pokazao da cimet održava integritet zidova želuca.

"Kada životinje jedu hranu sobne temperature, količina ugljen-dioksida u želucu se povećava. Cimet u hrani smanjuje količinu ovog gasa smanjivanjem lučenja želučane kiseline i pepsina iz zidova želuca, a time hladi životinjski želudac tokom varenja", izjavio je naučnik koji je učestvovao u eksperimentu.

Naučnici su razvili kapsule sa senzorima koje prikupljaju važne podatke o funkcionisanju i zdravlju želuca i crijeva.

"Naši eksperimenti sa životinjama i cimetom su pokazali kako pilule mogu pomoći u sakupljanju novih fizioloških informacija koje će nam pomoći da bolje razumijemo ishranu i medicinu. Radi se o veoma pouzdanim uređajima za praćenje i dijagnosticiranje gastrointestinalnih poremećaja", dodao je naučnik.

(CDM/Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.