4.5.2017. 15:27
0
Treba li jesti prije treninga?
Trebate li jesti prije treninga ili ne? To je velika i stara dilema o kojoj su naučnici dugo raspravljali.

Novo istraživanje dobilo je odgovore ispitivanjem ekspresije gena u masnom tkivu, prema portalu Science Daily.

U istraživanju objavljenom u časopisu American Journal of Physiology, istraživači sa Sveučilišta Bath u Velikoj Britaniji pratili su grupu muškaraca s prekomjernom tjelesnom težinom. Ispitanici su hodali 60 minuta s maksimalnom potrošnjom kisika od 60 posto. Prvo su to radili na prazan želudac. U drugom krugu jeli su doručak s visokim udjelom ugljikohidrata dva sata prije vježbanja. Istraživači su im uzeli uzorke krvi i masnog tkiva kako bi došli do rezultata.

Jednostavno rečeno, odgovor na naše pitanje je – ne! Masno tkivo tokom vježbanja zauzeto je obrokom unesenim prije vježbanja, što znači manje pogodnosti za promjene u tkivu i dugoročno manje prednosti za zdravlje.

Ipak, vježbanje na prazan želudac ne znači nužno da ćete brže izgubiti težinu nego kada vježbate nakon što ste jeli, piše Mens Health Cro.

(Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.