4.7.2023. 11:05
0
Zašto treba popiti čašu vode poslije kafe
Mnogi ne mogu da zamisle početak dana bez šoljice kafe. Crni napitak je savršen za razbuđivanje ali čaša vode poslije kafe je još bolja opcija, kažu stručnjaci. Evo i zašto.

Kofein ima snažan diuretički efekat, koji u velikoj mjeri dehidrira organizam. Ako popijete čašu vode vratićete ravnotežu i smanjiti rizik od gubitka tečnosti.

Takođe, kafa je bogata biljnim bojama koje mogu uticati na boju zubne gleđi, naročito ako je često konzumiramo. I ovdje je voda od koristi. Ispiranjem ostatka kafe, sprečavamo reakciju između kiselina iz kafe i zubne gleđi. Takođe, ne bi trebalo da perete zube odmah nakon ispijanja crnog napitka jer to može ugroziti njihovo zdravlje.

Kofein utiče i na povećanje krvnog pritiska, a to posebno može biti rizično za osobe sa hipertenzijom, prenosi Magazin.Novosti.

Voda razblažuje kafu, što smanjuje opterećenje srca i krvnih sudova, a rizik od skoka pritiska svodi se na minimum.

(Ajdin B.)

Kafa
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.