14.7.2023. 16:44
0
Kako se zaštititi od toplotnog udara?
Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH izdao je preporuke zbog velike vrućine koje uz visok nivo UV zračenja mogu biti opasne, ne samo za hronične bolesnike, malu djecu i druge rizične grupe, već i za zdrave ljude.

Iz Zavoda preporučuju da se ljudi nepotrebno ne izlažu suncu, a ako se mora izlaziti, da to ne bude u periodu od 10 do 18 sati, da nose laganu, svijetlu odjeću od prirodnih materijala, kao i da izbjegavaju intenzivniju fizičku aktivnost.

Za vrijeme velikih vrućina potrebno je piti više vode, čak i ako se ne osjeća žeđ. Ne treba konzumirati tečnost koja sadrži kofein, alkohol ili veće količine šećera.

Takođe, treba češće prati ruke i jesti hranu laganu za varenje, koristiti kreme s visokim zaštitnim faktorom, a prije ulaska u automobil treba ga dobro prozračiti, jer je u njima oko 70 stepeni ako su na suncu.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.