21.8.2023. 16:34
0
Lijek protiv debljine napravio haos: Potražnja čak osam puta veća od proizvodnje
Nema dobrih vijesti za one koji bi na brzinu željeli da izgube višak kilograma! Naime, Wegovy, lijek protiv debljine danske kompanije Novo Nordisk, koji se primjenjuje jedanput sedmično putem injekcije, a s kojim se u kratkom vremenu može izgubiti i više od 20 posto težine, barem još dvije do tri godine bit će deficitarna “roba” farmaceutskog tržišta.

Gotovo je sigurno, nestašica će biti takva da će tek rijetki moći da dođu do lijeka. Potvrđuju to i informacije po kojima je Wegovy, premda odobren od FDA za američko i od EMA za evropske tržište, zasad prisutan samo u SAD, Danskoj, Njemačkoj i Velikoj Britaniji, a ostali su na čekanju. Naime, semaglutid, sirovinu za taj lijek, Novo Nordisk neće moći proizvesti u dovoljnim količinama dok značajno ne poveća proizvodne kapacitete da bi mogao da zadovolji tržište liječenja i gojaznosti i dijabetesa. Prednost imaju dijabetičari, tačnije proizvodnja Ozempica, lijeka istog sastava, ali za liječenje dijabetesa.

Iz kompanije pokušavaju da smire dijabetičare širom sveta kojima je Ozempic terapija i tvrde da većih nestašica tog lijeka za dijabetes ne bi trebalo da bude. Svakako, kao i svaki lijek, Wegovy ima i nuspojave, poput problema s probavom, mučnina, proljeva, a kod nekih i s očima, tačnije može se pogoršati dijabetička retinopatija.

“Moram da smršam”, imperativ je gojaznih, ali do realizacije se uglavnom teško stiže. Naročito je teško onima koji nemaju dva, tri kilograma viška, već značajno više, tačnije kad indeks tjelesne mase (ITM) prelazi 30. Većina pretilih rado bi neku čarobnu pilulu koja bi im osigurala vitku liniju u što kraćem vremenu, ali bez mukotrpnih dijeta i boravka u teretanama. “Sveti gral” ili, tačnije, “čarobna” injekcija je tu, ali zasad će do nje tek sretnici.

Kažu da je potražnja barem osam puta veća od moguće proizvodnje u ovom trenutku! Da bi došli do svoje injekcije za topljenje kilograma, mnogi će morati pričekati barem dvije godine, odnosno dok se ne povećaju proizvodni kapaciteti za semaglutid. Nestašica je razlog zbog kojeg je danska kompanija obustavila gotovo sve promotivne kapanje tog lijeka u SAD prije nekoliko mjeseci jer je tržište doslovno eksplodiralo.

Nedavni rezultati treće faze kliničkih ispitivanja Wegovyja mogli bi dodatno da povećaju njegovu upotrebu. Naime, pokazalo se da smanjuje rizik za kardiovaskularne bolesti (srčani ili moždani udar) za više od 20 posto. Studija SELECT rađena je na 17.604 osobe starije od 45 godina koje su imale prekomjernu tjelesnu težinu i patile od nekih kardiovaskularnih bolesti. Rezultat studije bit će temelj da Novo Nordisk od nadležnih agencija zatraži proširenje indikacija za korištenje Wegovyja i za prevenciju kardiovaskularnih rizika kod gojaznih pacijenata.


(Admir O.)

Lijek
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.