1.11.2023. 19:45
0
Ove namirnice poboljšavaju san
Melatonin je hormon koji reguliše ciklus spavanja i buđenja. Prirodno se proizvodi u mozgu, ali se takođe može naći u nekim namirnicama koje ga sadrži ili koje podstiču njegovu sintezu.

Melatonin je hormon koji se pomaže u regulisanju sna i proizvodi se u mozgu, posebno u epifizi. Smanjuje se sa godinama i pod uticajem nekih faktora kao što su: stres, konzumacija kofeina, alkohola, duvana ili noćni rad. Služi za poboljšanje kvaliteta i trajanja sna, sprečavanje nesanice i smanjenje umora. Naše tijelo ga prirodno sintetiše u skladu sa cirkadijalnim ritmovima. Na ove ritmove utiče izlaganje svjetlosti, tako da je važno prilagoditi osvetljenje tokom dana, posebno uveče, kako bi se podstakla proizvodnja melatonina. Pored svjetlosti, ishrana takođe utiče na nivo melatonina. Postoje neke namirnice koje sadrži ovaj hormon ili koje podstiču njegovu sintezu iz serotonina, neurotransmitera koji utiču na dobrobit i raspoloženje.

Melatonin je hormon proizveden u mozgu koji ima nekoliko zdravstvenih prednosti. Neki od najznačajnijih su:

Melatonin poboljšava kvalitet i trajanje sna, što rezultira boljim fizičkim i mentalnim zdravljem.

Može imati antioksidativne i antiinflamatorne efekte, što može zaštititi ćelije od oštećenja izazvanih oksidativnim stresom.

Može regulisati imunološki sistem i pomoći u prevenciji ili liječenju nekih bolesti, kao što su dijabetes ili Alchajmerova bolest.

Pomaže u borbi protiv ćelijskog starenja i sarkopenije (degenerativni gubitak mišićne mase i snage koji se javlja usled starenja ili sedentarnog načina života).

Smanjuje krvni pritisak i nivo lošeg holesterola, što poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Koje namirnice podižu nivo melatonina? - Hrana koja podiže nivo melatonina: ovas, kukuruz, orasi, godži bobice, pečurke, trešnje, paradajz ili grožđe.

Hrana bogata serotoninom i triptofanom: čokolada (poželjno 90% kakaoa), sir, jaja i riba.
Ostale namirnice bogate triptofanom: piletina i ćuretina.

Hrana bogata magnezijumom: špinat, bademi, avokado ili sjemenke bundeve.

Hrana bogata vitaminom B6: tunjevina ili losos.

Ako patite od nesanice, preporučuje se izbjegavanje prerađene i začinjene hrane, kao i stimulativnih napitaka (kafa, energetski napici), prenosi Raport.

(Mubina Lj.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.