3.11.2023. 16:57
0
Stručnjaci kažu da su ovo najgora pića za naše zdravlje: Izbjegavajte ih!
FOTO: Ilustracija
Pića mogu biti puna aditiva i šećera. Ako nam je zdravlje na prvom mjestu, evo koje opcije trebamo izbjegavati.

Energetska pića

Dijetetičarka Kylie Ivanir upozorila je da energetska pića mogu dovesti do povećanog krvnog tlaka i stresa budući da sadrže višak kofeina i stimulansa. Također, mogu nas razbuditi i, ponekad, izazvati mučninu i glavobolju.

Slatki alkoholni kokteli

Kombinacija alkohola i fruktoznog sirupa, koja se ponekad nalazi u koktelima, nije dobra za jetru. Prema Ivanir, ta kombinacija kompromitira sposobnost jetre da filtrira toksine i sprječava pretvorbu fruktoze u glukozu.

"Posljedica toga je otežana detoksikacija. Višak fruktoze pohranjuje se kao mast, a to zatim može uzrokovati porast triglicerida, jednog od krivaca za razvoj bolesti masne jetre", pojasnila je za Fox News.

Gazirana pića

Gazirana pića puna su dodanog šećera pa nutricionisti i dijetetičari savjetuju da osobe koje žude za mjehurićima biraju mineralnu vodu, kojoj se može dodati sok od limete, limuna ili naranče.

Ledeni čaj

Komercijalni, flaširani ledeni čajevi mogu sadržavati istu količinu šećera kao i sok. Prekomjerna konzumacija zaslađenih pića poput ledenog čaja povezuje se s razvojem metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2.

Umjetno zaslađena pića

Ivanir napominje da su istraživanja pokazala da umjetni zaslađivači poput aspartama i sukraloze remete mikrobiom i škode zdravlju crijeva.

Zdravlje
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.