19.12.2023. 17:31
0
Vještačka inteligencija prepoznaje autizam na osnovu fotografije oka
?Očni testovi mogli bi ubrzati proces dijagnostifikovanja autizma kod male djece.

Korejski naučnici s Medicinskog fakulteta Univerziteta Jonsei otkrili su da se fotografije dječije rožnjače mogu koristiti za dijagnostifikovanje autizma, a možda čak i za procjenu težine bolesti, uz malu pomoć vještačke inteligencije.

Tim je testirao AI na fotografijama rožnjača 958 djece starosti od 7 do 8 godina, uključujući ukupno 1.890 fotografija pojedinačnih očiju. Polovina djece imala je dijagnozu autizma, dok druga polovina nije. AI je uspio odabrati one s dijagnozom autizma savršeno na temelju fotografija i odrediti težinu simptoma između 48 i 66 odsto tačnosti.

Očni testovi mogli bi ubrzati proces dijagnostifikovanja autizma kod male djece, smanjujući pritisak sa specijalizovanih dječijih psihijatara koji trenutno dijagnostifikuju ovo stanje, piše "Vidi.hr".

Rezultati ove dijagnostičke studije na 1.890 očiju od 958 učesnika podržavaju potencijal vještačke inteligencije kao objektivnog alata u odabiru poremećaja iz spektra autizma (ASD) i eventualno za težinu simptoma pomoću fotografija rožnjače.

Korištenje fotografije rožnjače može ubrzati proces dijagnostifikovanja autizma, što će pomoći u poboljšanju pristupa specijalizovanim dječijim psihijatrijskim procjenama koje su trenutno opterećene ograničenim resursima.

(Ajdin B.)

AIAutizam
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.