5.1.2024. 20:05
0
Psihodelična droga pokazala uspjeh u liječenju traumatskih povreda mozga
U maloj grupi veterana s dijagnozom blage traumatske ozljede mozga, liječenje psihodeličnim lijekom, ibogain je bio povezan s poboljšanjem svakodnevnih funkcija i simptoma mentalnog zdravlja, pokazala je nova studija sa Stanforda.

"Ovo bi mogao biti jedan od prvih tretmana za traumatsku ozljedu mozga", rekao je dr. Nolan Williams, vanredni profesor psihijatrije na Stanfordu i glavni istraživač.

"Mislim da je ovo trenutak nade za veterane i ljude sa trajnim neurološkim povredama." Federalna uprava za lijekove klasificira ibogain kao lijek sa liste I, navodeći "veliki potencijal zloupotrebe" i "neprihvaćenu medicinsku upotrebu". Kako bi primili jednokratnu dozu, 30 veterana specijalnih operacija otputovalo je na mjesto liječenja u Meksiku gdje upotreba ibogaina nije regulirana, piše abcnews.com.

Veterani su primali ibogain pod medicinskim nadzorom dok su se bavili dodatnim aktivnostima, uključujući rad na disanje i jogu. Istraživači su otkrili da su i nekoliko dana i mjesec dana nakon doze ibogaina, veterani prijavili poboljšanje kognitivnih sposobnosti, u područjima kao što su svakodnevne životne aktivnosti i međuljudski odnosi, te kod PTSP-a, anksioznosti i simptoma depresije.

Ibogain je psihoaktivna komponenta biljke iboga, koja raste u Gabonu i drugim zemljama zapadne ekvatorijalne Afrike, a koriste je lokalne religijske prakse Bwiti zbog svojih halucinogenih svojstava.

(Sead M.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.