1.7.2021. 9:15
Stanari zgrade na adresi Maguda 3 u Sarajevu najavljuju pravnu bitku za zgradu i dvorište
Prije nekoliko dana objavili smo apel građanke iz Sarajeva koja se obratila javnosti zbog zabrinutosti stanara da će planirana izgradnja novog objekta, koji je ucrtan u Regulacioni plan "Alifakovac - Babića Bašča" u dvorištu njihove zgrade ugroziti njihove domove.

Nakon što su se stanari dana, 23.06.2021. obratili Instituciji Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine sa molbom za hitnu reakciju, Institucija Ombudsmena je dana 25.06.2021. reagovala prema Općini Stari Grad i uputila akt u kojem se od Općine traže informacije u vezi sa žalbom.


Na svoj upit Kantonalnom zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, stanari su dobili odgovor da se stambeni objekat u ulici Maguda br. 3, izgrađen u austrougarskom periodu, nalazi na Listi evidentiranih, prethodno zaštićenih i zaštićenih nepokretnih spomenika kulture i prirodne baštine Kantona Sarajevo, u obuhvatu Ambijentalne cjeline Alifakovac, Naseljena područja/cjeline, pod brojem 2 1 01 003 E Z 1.

Objekat se nalazi i u zaštitnom pojasu nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine "Historijski urbani krajolik Sarajeva" ("Službeni glasnik B i H" br. 1/21).

Na evidentiranom, kao i na zaštićenom dobru baštine, u skladu sa Članom 24. Zakona o zaštiti kulturne baštine ("Službene novine Kantona Sarajevo" br. 2/00 i 37/08), ne smiju se izvoditi bilo kakvi radovi bez saglasnosti Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnaog naslijeđa Sarajevo.


Zbog toga stanari traže od Općine Stari Grad da poništi Javni konkurs od 14.06.2021. za prodaju zemljišta označenog kao k.č. 373/5, a čije je javno otvaranje ponuda najavljeno za 05.07.2021. jer eventualni kupac zemljišta neće moći graditi objekat kakav je Općina Stari Grad opisala u Javnom konkursu.

Stanare je na Youtube kanalu Maguda 3 javnim komentarom podržala i istaknuta sarajevska urbanistica, dipl.ing.arh. Vesna Hercegovac-Pašić i neumorni borac za očuvanje urbanih vrijednosti Sarajeva.


(Amer Mujezinović)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana