26.4.2024. 14:32
Katica odgovorio Sindikatu policije na reakciju povodom izjave Memić: To nije zvaničan stav MUP KS
inistar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica uputio je reakciju povodom izjava predsjednika Sindikata policijskih službenika, državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo (KS) Viktora Ćatića u vezi s inicijativom zastupnice u Skupštini KS Arijane Memić, koja je tražila da se policijskim službenicima zabrani obilazak ugostiteljskih objekata u toku radnog vremena, što je izazvalo Ćatićevu burnu reakciju.

Ministar Katica, prije svega, ističe da stavovi izneseni u navedenom tekstu nisu stavovi „sarajevske policije“, već predsjednika Sindikata policijskih službenika, državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo (KS) Viktora Ćatića i članova koje on zastupa, te naglašava se ne radi o zvaničnom stavu MUP-a Kantona Sarajevo – Uprave policije.

"MUP Kantona Sarajevo i ja kao ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo ozbiljno i odgovorno pristupamo svakoj inicijativi zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo i profesionalno analiziramo mogućnost njihove realizacije. Na isti način bit će tretirana i inicijativa zastupnice Arijane Memić i razmotreni svi navedeni aspekti i mogućnost njihove implementacije. Za dobre i kvalitetne inicijative, koje su u interesu naših građana, ali i unaprjeđenja rada policije, uvijek smo otvoreni", istakao je Katica.

Ističe da MUP Kantona Sarajevo neće donijeti nijednu odluku koja bi narušavala osnovna, ljudska prava policijskih službenika i bila suprotna zakonskim odredbama.

"Istovremeno, svaku kritiku na rad ozbiljno shvatamo i smatramo je polazištem za promjene, pozitivne pomake i unapređenja u radu policije. Ozbiljno će se ispitati svi navodi o načinu korištenja pauza policijskih službenika i eventualne zloupotrebe, te poduzeti adekvatne mjere ukoliko se utvrdi da ih je bilo", kaže Katica i ističe da je čvrsto uvjeren da u redovima policije MUP-a Kantona Sarajevo rade časni, pošteni i profesionalni policijski službenici koji ponosno nose svoju uniformu i štite građane.

"Istovremeno, u interesu građana, ali i MUP-a Kantona Sarajevo je da identifikuje i sankcioniše i one koji to nisu i to ćemo i učiniti", navodi ministar te zahvaljuje Sindikatu policije Kantona Sarajevo "sa kojim imamo izvrsnu saradnju i sa kojim smo uspješno pregovarali i potpisali novi Kolektivni ugovor za policijske službenike, te koji podržava sve projekte MUP-a Kantona Sarajevo. Siguran sam da ćemo i po ovom pitanju naći najbolje rješenje".

"Koristim ovu priliku i da obavijestim javnost da ozbiljno shvatamo i izjave državnog delegata Zlatka Miletića o tome da 'najmanje 25 sarajevskih policajaca drži ugostiteljske objekte u kojima se rasparčava droga'. Ovo su vrlo ozbiljne tvrdnje koje moraju biti detaljno provjerene. MUP Kantona Sarajevo Uprava policije tim povodom će izvršiti adekvatne provjere ovih navoda", navodi ministar Katica.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana