18.4.2024. 17:00
Rat ministrice i Sindikata u KS: Sivro završio u policiji na ispitivanju
Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, povodom pokretanja i provođenja štrajka u osnovnim školama KS, poručila je roditeljima/starateljima učenika i prosvjetnim radnicima da su prava i interesi djece imperativ, te da prava djeteta imaju prednost nad pravima odraslih.
- Razumijem da su trenutne okolnosti uznemirujuće za vašu djecu i za vas. Koristim se prilikom da vam poručim, kao i do sada, prava i interesi djece će biti imperativ, na osnovu Konvencije o pravima djeteta, koja je sastavni dio Ustava Bosne i Hercegovine, a prava djeteta imaju prednost nad pravima odraslih. Smatramo da su razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a sam štrajk je nezakonit - stav je resorne ministrice.

Uvjeravam vas, dodala je, da je Ministarstvo putem Pravobranilaštva KS pokrenulo pravne mehanizme i od suda traži da se štrajk proglasi nezakonitim i da se obustavi u cilju osiguranja vladavine prava i osjećaja povjerenja u institucije sistema.

Pozvala je na strpljenje i zajedničko djelovanje jer, kako je istakla, prava djeteta su iznad svih drugih prava, te djeca ne smiju biti žrtve manipulacija odraslih.

S druge strane, Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS, objavio je na društvenoj mreži Facebook da je u 10:30 imao razgovor u Upravi policije MUP KS PU Centar, za šta je dobio poziv u večernjim satima u srijedu. Sivro je obavijestio članstvo i organe Sindikata da ga je prijavila ministrica odgoja i obrazovanja Naida Hota-Muminović kao predsjednika Sindikata za ugrožavanje njene sigurnosti.

- Umjesto da za pregovaračkim stolom sa Sindikatom riješi probleme, ministrica me je jučer neosnovano prijavila kao predsjednika Sindikata za ugrožavanje njene sigurnosti. Štrajk je i danas uspješno realiziran kao i jučer i nastavljamo sa štrajkom upozorenja i sutra ako Bog da.

Sutra će biti i vanredna sjednica Skupštine Sindikata na kojoj će se donijeti odluke o daljnjoj borbi prosvjetnih radnika u KS.

Nećemo stati!

Nema odustajanja!

Ne bojimo se!

Ponavljam rečenicu od sinoć: pritiske ne doživljavaju samo prosvjetni radnici, članovi organa Sindikata i ostali koji učestvuju u štrajku i ostalim aktivnostima koje se dešavaju u Kantonu Sarajevo već i predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata – poručio je Sivro.

Podsjetimo, prosvjetari su jučer održali prvi dan štrajka upozorenja u osnovnim školama, koji je trajao prva dva nastavna časa.

Sivro je najavio da će, ukoliko ih Vlada ne pozove na razgovor, 19. aprila održati sjednicu na kojoj će donijeti rigoroznije mjere.

Sivro je optužio Vladu da je prekršila dogovor od 12. februara te da mora odgovarati prosvjetnim radnicima i roditeljima, jer je obrazovanje dovedeno u takvu situaciju.
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana