19.4.2024. 14:55
Pare za informacije: Kada je bivši mudžahedin nadomak Sarajeva počinio dva brutalna ubistva, za 50.000 KM je "izvisio" jedan Sarajlija koji je tvrdio da je on dao korisne informacije za pronalazak Gačića
Sarajevski ugostitelj Hilmija Garibović, ponudio je 10.000 eura za informacije koje bi pomogle u identifikaciji osobe koja je pucala na njegovog sina, te ga ranila, budući da počinitelj nije uhapšen.

"Obećavam nagradu onome ko nam pomogne, jer ni nakon mjesec dana policija nije uspjela identificirati osumnjičenog niti pokazuje interes za to", kazao je Garibović.

Rekao je da ne zna da li ga neko štiti i tvrdi da je ovo jedini način da sazna razlog napada na njegovo dijete i ko je nalogodavac.

"Molim da se javi meni ili policiji. Novac ću dati javno", dodao je Garibović u obraćanju putem medija.

Slučaj Davida Dragičevića

Nije rijetkost u našoj zemlji da članovi obitelji, kada počnu gubiti povjerenje u rad institucija, nude novčane nagrade za određene informacije, bilo to o počiniocima nekih krivičnih djela ili o njihovim bližnjim.

Kada je u martu 2018. godine nestao David Dragičević, njegova majka Suzana Radanović je, nakon što šesti dan nije pronađen, ponudila 50.000 eura onome ko joj dostavi informacije o tome gdje se nalazi njen sin.



Također, nije strano ni da zvanične institucije nude novac za informacije koje bi pomogle u pronalasku počinioca, ili u rješavanju određenog zločina.

Dodik "razmišljao" da zvanične institucije raspišu nagradu za pronalazak

I današnji ali i tadašnji predsjednik manjeg bh. entiteta RS Milorad Dodik je pet mjeseci nakon pronalaska tijela Davida Dragičevića i pritiska javnosti, kazao da institucije tog entiteta razmišljaju da raspišu nagradu za one koji dostave informacije o pogibiji Davida Dragičevića. 



Ovaj slučaj ni dan danas nije rasvijetljen, a porodica još uvijek traži pravdu. 

Jedna od najmasovnijih potraga

Kada je višestruki ubica, duševni bolesnik i bivši pripadnik odreda "El Mudžahid" Edin Gačić ubio Sauda Sultanića u mjestu Podorašac kod Konjica i policajca Mahira Begića u mjestu Suhodol kod Tarčina, sve policijske i sigurnosne službe su bile mobilisane u pronalasku ubice, te je bila jedna od najmasovnijih ikada. 

Devet dana je trajala potraga za Gačićem, a na kraju je ubijen u razmjeni vatre sa policijom. Za Gačićem su tragali pripadnici MUP-a KS i FUP-a uz podršku policijskih službenika iz drugih kantona, ali i MUP-a RS. Također su bili uključeni i pripadnici SIPA-e i OSA-e. 

Samo dan prije pronalaska Edina Gačića, Vlada Kantona Sarajevo je donijela odluku o novčanoj nagradi za informacije koje bi dovele do hapšenja višestrukog ubice i to u iznosu od 50.000 KM.

Inače, uposlenik preduzeća Sarajevoputevi d.d Sadmir Tarić tvrdio je tada da je on pomogao da se pronađe Gačić. 



"Prijavio sam to policiji još u nedjelju i oni su ga locirali kad sam ja javio gdje se nalazi, odnosno u šumi, na jednoj stijeni odakle je virio. Odmah sam znao da je on, jer šta će neki čovjek tu sam. Vidio sam da je u čućećem položaju. Onda se na sekundu opustio, ali kad je mene vidio bolje, jer je on na visini, vidio me pa se sklonio", pričao je Tarić.

"Ja sam nakon toga izašao iz auta i poredao signalizaciju. Jučer, kada sam završio dnevnu ophodnju, vidio sam jednog policajca samog kako ide s dvije puške. Pitao sam ga šta je bilo, na šta mi je odgovorio da su ga ubili", rekao je on u tadašnjem razgovoru za N1.

Kako je tada govorio, nadležnim je prijavio ali mu nisu vjerovali, te je dodao da su oni sebi htjeli da uzmu pare. 

"Išao sam srcem da poginem. Ima policija iz Kiseljaka – ja sam s njima goloruk išao gore pješke. Tri dana sam ja tu hodao, mogao sam metak dobiti u glavu. Ostao sam ih i čekati dok ne dođu. Njima na dušu. Ako su napisali, neka isplate ako sam zaslužio, ako je 50.000 vrijednije od nečijeg života, onda ne znam", rekao je on.

Brutalno ubistvo Kristine Kaplanović

Sličnih primjera za raspisivanje nagrade za informacije svakako imamo i iz regiona.

25. maja 2017. godine ubijena je Kristina Kaplanović. Ona je bila kasirka na benzinskoj pumpi "Veliki Mokri Lug", a tokom pljačke je smrtno ranjena.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije u saradnji sa kompanijom NIS u kojoj je radila Kristina je raspisalo bilo za građane koji dostave relevantne informacije koje mogu dovesti do otkrivanja izvršioca oružane pljačke

UBICI NIJE BILO DOBRO POSLE PRESUDE: Miloš Srebrić dobio 30 godina zatvora  za ubistvo Kristine Kaplanović
Ubijena Kristina Kaplanović

Kompanija NIS je tada obezbjedila 2 miliona dinara (oko 33 hiljade KM) nagrade onome ko dostavi tačne informacije u vezi sa ubistvom. 

Osumnjičeni za njeno ubistvo je uhapšen tek nakon tri mjeseca, a suđenje u ovom slučaju i dan danas traje.

FUP hapsio u Hadžićima zbog male Danke

Osim toga, nedavno smo imali jedan bizaran slučaj kada su tri osobe iz Hadžića, nadomak Sarajeva, dok je još trajala potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić iz Srbije, tvrdile da imaju informacije o djevojčici, te tražili 50.000 KM.

6760409
FOTO: FUP/Hapšenje

Na kraju ih je FUP svu trojicu pohapsio, a ispostavilo se da nisu imali ikakve informacije.

Nakon nekoliko dana, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je saopćio da je malena Danka ubijena, ali tijelo ni do dan danas nije pronađeno. Osumnjičeni su privedeni.

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana