5.5.2024. 10:02
Dodikova retorika daje povod napadima na povratnike, a nerad tužilaštava dokazuje da se sve radi sistematski
Našao se Milorad Dodik uvrijeđenim na pismo premijera F BiH Nermina Nikšića u kojem s pravom konstatuje činjenice koje nažalost ukazuju da se u Rs radi o sistemskim napadima na povratnike, navodi se u saopćenju Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

"Iza svake Dodikove zapaljive retorike strada neko od povratnika", dodaju i poručuju:

"Podaci kojima raspolaže Udruženje žrtava i svjedoka genocida govore upravo o tome: Od 1996. godine do 2022. godine na području Bosansko - Hercegovačkog entiteta Republika srpska ubijeno je 13 povratnika (13-ta žrtva bio je Murat Badić, stradao prilikom polaganja kamena temeljca za obnovu srušene džamije Ferhadija u Banjaluci), 22 povratnika su teško ranjena, preko 1.000 povratnika bili su žrtve fizičkog napada, dok je 3.500 povratnika pretrpjelo neku vrstu verbalnog napada, najčešće na nacionalnoj osnovi, oskrnavljeno je preko 300 vjerskih objekata".

Kako kažu, to su podaci bazirani na osnovu iskaza 3.500 anketiranih povratnika, podataka policijskih agencija u BiH, te pravosudnih institucija (sudovi i tužilaštva u BiH).

"Skoro pa niti jedan od navedenih napada nema sudski epilog, ubistva povratnika se uglavnom vode postupci protiv NN lica. Činjenice su takve i potpuno provjerljive, ako se ovdje ne radi o sistemskim napadima onda neka tužilaštva poduzmu konkretne mjere, a ne mjere protiv onih koji su napadnuti kao što je slučaj u Bratuncu", ističu iz Udruženja i u prilogu dostavljaju odgovore tužilaštava Banja Luka, Doboj, Istočno Sarajevo i Bjeljina, na njihove zahtjeve za informacijama o pokrenutim postupcima za ubistva povratnika.

(NAP)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana