18.9.2024. 17:54
Ovo su detalji sa ročišta Miloradu Dodiku: "Nemam šta reći...”
Pred Sudom BiH danas je nastavljeno suđenje predsjedniku RS Miloradu Dodikui v. d. direktora Službenog glasnika RS Milošu Lukiću.
Danas je s ispitivanjem svjedoka počela odbrana Miloša Lukića, a svjedočio je generalni sekretar Narodne skupštine RS i predsjednik Upravnog odbora Službenog glasnika RS Boran Bosančić, prenosi Raport.

Njega su advokati odbrane pitali uglavnom o procedurama i nadležnostima kada je u pitanju potpisivanje ukaza i objave zakona u Službenom glasniku RS.

Njega je advokat Miljkan Pucar o Dejtonskom sporazumu i bonskim ovlastima, a Bosančić je kazao da u NSRS ne postoji niti original niti kopija Dejtonskog sporazuma, a da bonske ovlasti nisu objavljivane u službenom glasniku niti bilo gdje drugo osim na stranici OHR-a.

On je dalje govorio kako su ispoštovane sve proceudre kako su u pitanju sporne sjednice na kojima su usvojeni zakoni o nepoštivanju odluka OHR-a i Ustavnog suda BiH.

On je naveo i kako predsjednik NSRS-a, predsjednik RS-a niti direktor Službenog glasnika RS-a, tačnije niko, nema ovlaštenja da stopira proceduru objavljivanja zakona nakon njegovog donošenja.

"Ukoliko bi neko to uradio, to bi bio napad na ustavni poredak RS", naveo je on.

No, tužiteljica Biljana Golijanin postavila je nekoliko pitanja, a iz odgovora svjedoka bilo je jasno da je Dodik zajedno s Lukićem ušao u zonu koja može biti opasna i krivično djelo.

Ona je tako pitala Bosančića da li je NSRS dužna da prati aktuelne zakonodavne promjene na nivou BiH, da li su dužni da prate propise i zauzmu određene stavove i da li je u pogledu zakonitosti direktor Službenog glasnika u hijerarhiji najodgovornija osoba.

On je na sva tri pitanja odgovorio potvrdno.

To znači da je potvrdio da NSRS mora pratiti aktuelne zakone na nivou BiH, pa i izmjene Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, a po kojima je krivično djelo nepoštivanje odluka visokog predstavnika.

Dodik nije htio ispitivati ovog svjedoka, kazao je da bi se vjerovatno udaljio od ove teme pa zbog toga nema šta reći.

Ovakvi odgovori na ova pitanja ne idu prilog Miloradu Dodiku, pa je možda zbog toga izašao jako nervozan iz Suda BiH i vrijeđao neselektivno sve. Od sudija do tužilaca, pa je usput izvrijeđao predsjedavajuću Vijeća ministara Borjanu Krišto i ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića.

Nastavak suđenja zakazan je za 25. septembar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana