19.9.2024. 13:33
Radnici u zdravstvu protesnom šetnjom kroz Sarajevo traže veću satnicu: Za 30 dana najavili generalni štrajk
Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo danas je u centru grada organizirao protestnu šetnju sa zahtjevom Vladi KS da poveća neto satnicu na 3,70 KM.

U isto vrijeme je u toku sjednica Vlade KS, na kojoj se očekuje da bude razmatran zahtjev ovog sinkidata.

Predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo Senad Sadiković kazao je da očekuje pozitivan ishod sa sjednice Vlade KS.

"Mi bi voljeli da ovo bude skup u znak zahvale Vladi, da donese pozitivnu odluku na naše zahtjeve. Naš jedini i osnovni zahtjev, jer smo odustali od ostalih, ostala je samo visina neto satnice, a naš zahtjev je 3,70 KM, međutim Vlada KS nam je ponudila 3,25 KM. Očekujemo da se nađemo na nekoj sredini u korist i jedne i druge strane", kazao je Sadiković.

Ovaj sindikat prethodno je dao rok Vladi KS od 30 dana da riješi zahtjev i ukoliko ne dođe do toga najavljen je generalni štrajk zdravstvenih ustanova u KS.

"Mi smo poslali obavijest da idemo u proces mirenja. Nakon što istekne 30 dana mi ćemo krenuti u organizaciju generalnog štrajka na nivou KS i poručujemo Vladi da donese jednu razumnu odluku. Ukoliko dođe do štrajka za građane KS sigurno bi bilo nekih neželjenih dešavanja. Nama to nije želja, međutim vlast to treba da razumije i prihvati naš zahtjev, jer ukoliko dođe do štrajka definitivno ni jedna zdravstvana ustanova u KS neće raditi", kazao je Sadiković.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana