18.9.2024. 19:30
Mađarska se oglasila o smrtonosnim pagerima koji su eksplodirali u Liban
Pejdžeri masovno detonirani u Libanonu nikad nisu bili u Mađarskoj, saopćila je u srijedu vlada premijera Viktora Orbana.

Tajvanski proizvođač pagera Gold Apollo priopćio je da je model uređaja korištenih u napadu na Hezbolah proizvela tvrtka BAC Consulting sa sjedištem u Budimpešti, dodajući da je Gold Appolo samo licencirao svoj brend toj tvrtki, a da nije bio uključen u proizvodnju uređaja.

Iz BAC-a nisu odgovarali na pozive ni e-mailove Reutersa.

"Mađarske vlasti utvrdile su da je u pitanju trgovačko-posrednička tvrtka, koja nema proizvodno ni kakvo drugo mjesto poslovanja u Mađarskoj", rekao je glasnogovornik vlade Zoltan Kovacs na Facebooku.

"Ima jednog šefa poslovanja u Mađarskoj na navedenoj adresi, a navedeni uređaji nikada nisu bili u Mađarskoj."

Mađarska tijela za nacionalnu sigurnost surađivat će sa svim uključenim međunarodnim partnerskim službama i organizacijama u daljnjim istragama, rekao je Kovacs, dodajući da to pitanje ne predstavlja nacionalni sigurnosni rizik za Mađarsku.

(Erna H.) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana