18.9.2024. 22:44
Zahuktava se kampanja u Tuzli: Žestoka rasprava SDP-a i SDA o multietničnosti
Kandidat SDA za gradonačelnika Tuzle, Zoran Blagojević, kojeg podržavaju i Nezavisna lista Sloboda i DF, izjavio je da je Tuzla izgubila svoju multietničnost te da javna preduzeća u Tuzli ne rade za interes grada i građana.

Na ovu izjavu burno su reagovali iz SDP-a.

U saopštenju navodi: ”Blagojević, kandidat SDA, DF-a i Nezavisne liste Sloboda, negira pravosnažnu presudu kojom je Fadil Novalić osuđen na kaznu zatvora. Zakonom je zabranjeno negiranje pravosnažnih presuda i niko pa ni njegova SDA ne može biti iznad zakona i suda. Zoran Blagojević, kandidat SDA, DF-a i Nezavisne liste Sloboda za gradonačelnika Tuzle je najavio da ugostiteljski objekti JP Panonika treba da budu privatni, dakle imaju namjeru privatizirati Panoniku”, stoji u saopštenju SDP-a.

SDP kandidatu Blagojeviću, listama SDA, DF-a i Nezavisne liste Sloboda, koje ga podržavaju, SDP Tuzle dalje poručuje: U gradnju i održavanje Panonskih jezera uloženi su milioni javnih sredstava građana Tuzle. Oko 50% prihoda JP Panonike čine ugostiteljske i slične usluge. Prihod od ugostiteljstva godinama omogućava JP Panonika da pruži građanima najniže cijene ulaznica u BiH. Kandidat, SDA, DF-a i NL Sloboda i oni koji su ga instalirali, pokazuju namjeru da Grad snosi troškove rada slanih jezera, koja su ljetos u kompleks Panonike privukla preko pola miliona posjeta, a da privatnici kojima bi Blagojević predao ugostiteljske objekte Panonike na tome zarađuju. Gradu trošak, Blagojevićevim tajkunima i šefovim ogromna dobit, narodu višestruko skuplje ulaznice, Panonici bankrot”, zaključili su iz SDP Tuzla.

Odmah nakon SDP-a oglasili su se i iz SDA.

Navode da je SDP-ovo saopštenje prepuno floskula i spinova koji neće zastrašiti građane te kazali kako će Tuzla dobiti novog gradonačelnika, Zorana Blagojevića.

“SDP i aktuelni gradonačelnik Tuzle svoju predizbornu kampanju temelje na zastrašivanju građana Tuzle izmišljenim neprijateljima ovog grada, smatrajući da će na taj način dobiti njihove glasove. Očigledno je da se potpisnici redova saopštenja SDP-a od 2016. godine nisu promijenili, jer su i tada građanima Tuzle plasirali notorne neistine, da ne kažemo laži o dolasku „onih koji žele zatrpati Panonska jezera”, „onih koji žele uništiti tuzlansku multikulturu”.

Također, pokušaj spinovanja riječi kandidata SDA za gradonačelnika Tuzle, nosioca najvišeg ratnog vojnog priznanja Zlatni ljiljan Zorana Blagojevića sada o privatizaciji JP Panonike djelo je lošeg učenika, jer ste i na ovom ispitu pali. Istina je da je Blagojević rekao da bi kompleks panonskih jezera kao takav ostao u vlasništvu grada, dok bi ugostiteljski objekti koji djeluju u okviru kompleksa bili privatni, a sve u cilju bolje i kvalitetnije usluge. Zašto je to loše? Da se možda ne skrivaju finansijske knjige, jer smo svjedoci svih “historijskih rekorda” Panonike, da bismo na kraju finansijske godine imali pozitivnu nulu u poslovanju”, istakli su iz SDA.

Iz SDA dodaju da je Blagojević kazao da su javna preduzeća koja trenutno postoje u Tuzli potpuno otuđena od grada, jer ljudi koji ih vode se ponašaju kao da su to društva jednog lica. Svako od tih preduzeća ima svoje upravne odbore, što je preglomazan trošak. “Način na koji bismo se riješili troška je ukidanje svih tih upravnih i nadzornih odbora, te kreiranjem holdinga u kojem bismo imali jedan menadžment i upravni odbor. Također, ne bismo imali javna preduzeća kao plijen koji pripada ovoj ili onoj stranci. Holding bi bio zasnovan na biznisu, a ne političkim kategorijama. Ovaj način upravljanja se mogao prepisati od SDP-ovog miljenika i čestog gosta, pokojnog gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, međutim, lakše je bespotrebno trošiti novac građana Tuzle”, naveli su između ostalog iz SDA. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana