16.8.2021. 16:10
Film 'Tražeći Veneru' propituje generacijske razlike
U okviru Takmičarskog programa - igrani film 27. Sarajevo Film Festivala danas je na press-projekciji prikazan film "Tražeći Veneru" kosovske redateljice Norike Sefe koji donosi priču o odrastanju u patrijarhalnoj maloj sredini.

Priča je to o mirnoj povučenoj tinejdžerici Veneri koja živi u malom selu na Kosovu u skučenoj kući gdje žive tri generacije, a mjesto na kojem bi mogla imati privatnost gotovo i ne postoji.  Film portretira patrijarhalnu porodicu u kojoj otac odlučuje, a za ženu je najvažnije da očuva ugled porodice zbog čega je stalno pod budnim okom roditelja i komšija.

Venera se sprijatelji s buntovnom Dorinom, koja već ima momka te njihovo druženje postaje svakodnevno, a Venera je ispituje o njenom ljubavnom i seksualnom životu istovremeno propitujući samu sebi šta od toga ona želi.


Radnja je smještana u prostoru u kojom nema mnogo mjesta za zabavu, ali Venera pronalazi momka od kojeg je mnogo više očekivala od poljupca koji je dobila iako je nije pitao želi li to uopće.  Pomalo zavidi Dorini koja, iako ima starijeg brata koji je kontrolira, uspijeva raditi što želi nazivajući svoju vezu samo avanturom i istraživanjem novih mogućnosti.  Uloge u filmu, koji donosi priču iz ugla žene, ostvarili su Kosovare Krasniqi, Erjona Kakeli, Rozafa Celaj, Basri Lushtakuarili i drugi.  Rediteljica filma Norika Sefa kaže na konferenciji za medije nakon projekcije da je film rezultat dugogodišnjeg razmišljanja o tome kako bi mogla portretirati ono što brojne zajednice prolaze na Kosovu, posebno one koje imaju mnogo djece.  Željela je prikazati život u kakvom je i sama odrasla jer kada živite u zajednici s tri generacije mnogo je mogućnosti za konflikt, ali i različitih pogleda na iste situacije.

- Živimo u istom trenutku, ali ga doživljavamo drugačije. Trebalo mi je mnogo vremena kada sam odlučila raditi na ovoj priči, ali odlučila sam da je bolje ispričati priču kroz glavnu glumicu Veneru - pojasnila je.

(FENA)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SHOWMAGAZINE
Source.ba-sva prava pridržana