23.4.2024. 10:56
Mile Kitić prima čak tri penzije: "Ova iz Bosne i može biti za ručka"
Poput nekih kolega sa estrade, tako i poznati folk pjevač Mile Kitić prima čak tri penzije.

Zahvaljujući životu i radu u nekoliko država, Mile Kitić je stekao pravo na penziju u tri zemlje, o čemu je već ranije govorio za domaće medije.

“Ja sam već u penziji, sedam godina. Imam veliku penziju. Bosansku 62 eura, pošto sam živio u Sarajevu, uplaćivao sam penziono i socijalno. Imam i ovdje 70 eura, može da se skupi za ručak. Šalim se malo, uplaćivao sam minimalce samo da bih imao zdravstveno osiguranje", govorio je Kitić za Pink, te nastavio:

"Imam nešto malo i njemačke penzije, ali, ako se do sad nisam organizovao da mirno provedem ostatak života, onda bi trebalo da me ubiju. Pedeset godina pjevam, poderao sam se pjevajući, ako nisam uspio nešto da sačuvam onda, ništa nisam uradio. Nisam neke milione zaradio, ali imam dovoljno da živim bezbrižno do kraja života. Čak i Elena… Niti joj trebaju kola, niti stan, ima sve”.

Pjevač tada nije pomenuo kolika je cifra koja mu stiže iz Njemačke, ali su srbijanski mediji pisali da je u pitanju 1.600 eura.

Mile Kitić je navodno, porez u Njemačkoj počeo da plaća 1994. godine jer je jedino tako mogao da dobije radnu vizu za cijelu Evropu, ne računajući da će jednog dana imati i dodatnu korist od toga. Plaćao je namete paušalno, što je na godišnjem nivou u Njemačkoj oko deset hiljada eura.

To je i ispričao jednom prilikom za medije, ali i da je platio kaznu upravo zbog neizmirenih obaveza.

“Ja sam se jednom opekao i od tada vodim računa. Iako nije bila moja greška, 90-ih godina sam zbog neplaćanja poreza morao da izmirim dug od 100.000 maraka sa kamatom. Inače, sad uredno plaćam porez u Njemačkoj, prema kojoj imam tu obavezu bez obzira ma to gdje nastupam, jer tamo imam prijavljeno mjesto boravka”, kazao je Mile Kitić.

(Ajdin B.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SHOWMAGAZINE
Source.ba-sva prava pridržana