17.8.2021. 16:19
Tomović: Film 'Kelti' priča inspirisana rođendanom osmogodišnjakinje
Takmičarski program - igrani film ovogodišnjeg 27. Sarajevo Film Festivala danas je donio dugometražni debitantski film režiserke Milice Tomović "Kelti". Film "Kelti" je priča koja se odvija u Beogradu u periodu 1993. godine na rođendaskoj zabavi osmogodišnje djevojčice Minje.

Pošto je to period u Srbiji kada svi pate zbog sankcija i inflacije ipak se svi trude da pomognu koliko mogu u organizovanju rođendanske zabave.

Majka Marijana, koju glumi Dubravka Kovjanić, drži porodicu na okupu, dok njen suprug živne samo u prisustvu kćerkice Minje koja mu uljepšava tmurnu svakodnevnicu. Umjesto da na poklon dobije koker španijela, tu je susjedov tronogi pas da se s njim igra, a torta je napravljena s margarinom umjesto puterom. U dnevnoj sobi, Minja i njeni školski drugovi se zabavljaju obučeni u nindža kornjače, dok se za to vrijeme odrasli okupljaju u kuhinji. Pijano veče puno duhanskog dima, koketiranja i alkohola uzima danak.


S obzirom na naziv filma "Kelti", režiserka Milica Tomović u izjavi za Fenu je kazala da je za naziv kriv njen ujak koji je uvijek za sebe govorio da je Kelt.

- Kada sam odlučivala da pravim film i kako će se zvati shvatila sam da je Kelt fantastičan naziv jer mislim da svi ti likovi, s obzirom da su izgubili zemlju u kojoj su znali ko su i šta su biraju neki drugi identite za koji ne moraju da se pravdaju. I sve to može da funkcioniše u svakom smislu, socijalnom, seksulanom i političkom – kazala je Tomović.


Kako je radnja smještena u 1993. godinu, Tomović ističe da je ta godina bitna jer je film inspirisan njenim rođendanom.

- Tražila sam koja tačno treba da bude godina, da li će biti početak ili kraj rata. S obzirom na početak hiper inflacije taj dio mi se učinio prikladnim - ustvrdila je.


Navela je da je snimanje trajalo četri i po nedjelje, tokom montaže mnogi su dijelovi filma izbačeni ali smatra da su napravili najbolju varijantu za koju je zaslužna Jelena Maksimović.

- Ovaj dio sa koronom koji nas je zadesio prilično je bio težak jer nismo znali da li će film negdje  proći. Stvari su baš bile otežane jer je pauzirana festivalska godina i mnogi filmovi su se nakupili. Svi su napravili dobar film te uvijek postoje ti debitantski filmovi koji su dobri i posebni i to me malo plašilo – zaključila je Tomović.


(FENA)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SHOWMAGAZINE
Source.ba-sva prava pridržana