28.3.2024. 9:30
Sarajevo i Željezničar definitivno nemaju zaštitu u N/FSBiH: Razloga je više. Zamislite da se ovo desi Zvezdi, Partizanu, Hajduku ili Dinamu?
Mnogo se u javnosti u posljednje vrijeme u gradu na Miljacki govori o padu Bordo i Plavog tima, sjaćaju se starih i ljepših vremena kada su se ova dva kluba borili za naslov prvaka. Ipak, sada je stvarnost potpuno drugačija, ali je i činjenica da tim sa Koševa i tim sa Grbavice više nemaju svoje ljude u strukturama Saveza. No , krenimo redom. FK Sarajevo je u srijedu saznao kaznu koju je izrekla Disciplinska komisija N/FSBiH. Već je poznato da je riječ o oduzimanju tri boda, ali i suspenzijama Ismira Mirvića i Senijada Ibričića, te uslovnoj suspenziji Simona Rožmana. Razlog je prekinuta utakmica četvrtine finala Kupa BiH protiv Borca na Koševu i skandalozno suđenje Matea Muse.

S druge strane, FK Željezničar je pri dnu tabele i čeka ga do kraja prvenstva teška bitka za  opstanak u elitnom rangu bh. nogometa. Jasno je da dva najpopularnija, najtrofejnija i dva kluba sa najviše navijača nemaju zaštitu u N/FSBiH. No, da apsurd bude veći, nemaju svoje predstavnuike u Fudbalskom savezu KS gdje “vedre i oblače” razna udruženja, koja drže primat, iako u glavnom gradu BiH egzistiraju dva najveća bh. kluba. Preko Udruženja se dolazi do glasova, a u posljednje vrijeme je povećan broj registracije istih. To se misli na Udruženja sportskih fudbalskih radnika, Udruženja fudbalskih delegata, Udruženja fudbalskih trenera i Udruženje fudbalskih veterana. Navedena Udruženja su registrovana u Ministarstvu pravde KS, a članovi su Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo.

Da pojasnimo, zamislite da se u Beogradu ništa ne pitaju Zvezda i Partizan ili Hajduk u Splitu, te Dinamo u Zagrebu. Naravno, to je nemoguće jer pomenuti klubovi imaju utjecaj i u krovnim savezima. Članovi ”Velike četvorke” YU nogometa itekako se pitaju u svojim zemljama.

U FSKS dešavaju se čudne stavari, a za danas je planirana Skupštini FSKS gdje je moguća izmjena Statuta i da su se pojavila još neka udruženja, a sve u cilju skupljanja glasova uoči predstojećih izbora. Naravno, sve se krije od očiju javnosti.

Vidjet ćemo šta će se dešavati na Skupštini, ali se postavlja pitanje koja je sama svrha i cilj pomenutih udruženja (koja su iznenada formirana), je li to ustvari promocija fudbalskog sporta? Također, postavlja se logično pitanje – postoji li opravdan razlog za postojanje ovih udruženja? Vjerujemo kako je konačno došlo vrijeme da nogomet u Kantonu Sarajevo pripadne klubovima i istinskim sportskim radnicima. Također, vjerujemo da će i institucije u KS u budućnosti imati pune ruke posla. Portal Sport Centar pomno će pratiti dešavanja u FSKS, piše Sport Centar.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SPORT
Source.ba-sva prava pridržana